Európa emberi jogi vezetői kiállnak a Budapest Pride Felvonulás mellett

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

emberi jogi biztos Európa

Nils Muiznieks és Thomas Hammarberg, az Európa Tanács jelenlegi és pár hónappal ezelőtt leköszönő Emberi Jogi Biztosai támogató üzenetben állnak ki a július 7-én szombaton megrendezésre kerülő Budapest Pride Felvonulás mellett. Az Európa Tanács emberi jogi vezetői, nagykövetek, pártok, civil szervezetek, közéleti szereplők és más hírességek támogatják idén a felvonulást és a fesztivált.

Nils Muiznieks támogató videójában, amelyet az egyhetes Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál megnyitó ünnepségére készített, hangsúlyozta, hogy számos téves és hibás információ kering a közbeszédben a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberekkel kapcsolatban.  Ilyen félreértés például, hogy az emberek szexuális orientációja megváltozna attól, hogy békés felvonulókat látnak. A biztos szerint a kormányoknak kiemelt szerepe van abban, hogy a szólásszabadság és a gyülekezési jog korlátozása helyett az állampolgárok felvilágosításával és oktatásával járuljanak hozzá a jogegyenlőség biztosításához. Nils Muiznieks továbbá kiemelte, hogy milyen fontos szerepe van a fesztiválnak a homofóbia és a transzfóbia elleni fellépésben és kitért a kormányok azon kötelezettségére, hogy a gyűlöletbűncselekmények elkövetőit atrocitások esetén megfelelően megbüntessék.

Thomas Hammarberg, aki 6 éves emberi jogi biztosi mandátuma alatt határozottan kiállt az LMBTQ emberek jogai mellett, támogatóüzenetében hangsúlyozta, hogy a közösség tagjait érő diszkriminációt a leghatározottabban el kell ítélni. Üzenetében kiemelte annak fontosságát, hogy a többségi társadalom tagjai is szolidaritásukat fejezzék ki az LMBTQ emberekkel az őket érő diszkriminációval szemben, amelyre a Felvonulás nagyszerű alkalom. Hammarberg szerint a homofóbia és a transzfóbia egész Európában jelentős emberi jogi probléma, de épp itt van az ideje, hogy mindenki önmaga lehessen és ezért semmiféle diszkrimináció és megbélyegzés ne érje.

Európa vezető emberi jogi intézményei mellett 16 nagykövetség biztosította támogatásáról a Budapest Pride Film- és Kulturális fesztivált. Az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Finnország, Hollandia, Írország, Kanada, Németország, Norvégia, Portugália, Svájc és Svédország magyarországi nagykövetségei szolidaritásunkról biztosították a magyarországi LMBTQ közösségeket.

A Budapest Pride Felvonulást megelőző hetekben 15 hazai híresség emelte fel hangját a felvonulás támogatása érdekében. Többek között Falusi Mariann, Lang Györgyi, Hajós András, Szabó Győző, Fullajtár Andrea, Bombera  Krisztina és Kulka János mondták ki egyértelműen: nem hajlandók teret engedni a kirekesztésnek és a gyűlöletnek, és támogatják a Budapest Pride Felvonulást.

A fentieken kívül több hazai párt és civil szervezet támogatja a Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivált. A felvonulás előtti pikniken 23 támogató civil szervezettel és csoporttal ismerkedhetnek meg a látogatók a délutáni civil falun.

Mindenkit várunk szombaton!

2012. július 5.
Szivárvány Misszió Alapítvány

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook