Visszavonták Szentpéterváron a melegfelvonulás engedélyét

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Szentpétervár Pride meleg

A szentpétervári kormányzói hivatal csütörtökön visszavonta a szombati melegfelvonulásra előző nap kiadott engedélyt.

Andrej Kibitov, a kormányzó sajtószóvivője bejelentette, hogy az orosz nagyváros törvényességi és jogrendi bizottsága felülbírálta a rendezvény engedélyezését. A testület arra hivatkozott, hogy a felvonulás korábban engedélyezett formája nem egyezett meg azzal, amiről a szervezők a sajtóban beszéltek.

A sajtószóvivő hozzátette, hogy a városvezetésnek a nagy számban beérkezett lakosság kérelmeket is figyelembe kellett venniük. Azt állította, hogy a szentpéterváriak és más régiók lakosai azt kérték, hogy a hatalom ne adjon teret a rendezvénynek.

A meleg büszkeség napján, szombaton először tartottak volna engedélyezett felvonulást az LMBT szervezetek Oroszországban, ráadásul a homoszexualitás propagandáját tiltó Szentpéterváron.

Igaz, nem a városközpontban, mint azt kérvényezték, hanem a népnyelvben a politikai száműzetés helyszínének nevezett Poljusztrovszkij parkban vonulhattak volna fel. A szervezők nemcsak Oroszország más részeiből, hanem külföldről is hívtak vendégeket a most betiltott felvonulásra.

Az egyik szervező szerdán még örömmel nyilatkozott arról, hogy az orosz történelemben először nyílt lehetőségük arra, hogy megmutassák elkötelezettségüket a demokratikus elvek, a törvényesség szigorú betartása mellett, állampolgári jogaik védelmében.

Az oroszországi melegjogi szervezetek 2006 óta próbálják elérni, hogy a hatóságok engedélyezzék felvonulásukat Moszkvában és Szentpéterváron.

Oroszországban 1993-ig bűncselekményként, majd 1999-ig betegségként kezelték a homoszexualitást.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook