Először engedélyeztek Oroszországban melegfelvonulást

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Orosz Pride oroszország

Először engedélyeztek melegfelvonulást Oroszországban, ráadásul a homoszexualitás propagandáját tiltó Szentpéterváron - számolt be a rendkívülinek számító eseményről szerdán a rosbalt.ru hírportál.

Az észak-oroszországi nagyváros hatóságai és a szervezők szerdán egyeztettek a harmadik szentpétervári melegfelvonulásról, amelyet szombaton tartanak a Poljusztrovszkij parkban - közölte Jurij Gavrikov, a rendezvény szervezőbizottságának elnöke.

Az Egyenlő jogúak elnevezésű melegjogi (LGBT) szervezet aktivistája történelminek nevezte a szentpétervári kormányzat döntését, amelynek révén Oroszországban először vonulhatnak fel legálisan a meleg büszkeség napján. Ezer főre kapták az engedélyt és a rendezvény három óra hosszáig tarthat.

A meleg büszkeség napi rendezvényre az orosz nagyváros hatóságai a központ helyett arra a területre adták ki az engedélyt, amelyet Szentpéterváron a politikai száműzetés helyének neveznek. A Poljusztrovszkij park a hatalomnak kellemetlen politikai szervezetek - nacionalisták, demokraták - megmozdulásainak helyszíne. A melegjogi szervezet képviselője ugyanakkor örömmel közölte, hogy: "először az orosz történelemben lehetőségünk nyílik arra, hogy megmutassuk elkötelezettségünket a demokratikus elvek, a törvényesség szigorú betartása mellett állampolgári jogaink védelmében".

Meggyőződésük, - tette hozzá - hogy a rendvédelmi szervek biztosítják a melegfelvonulás Szentpétervárhoz méltó megtartását. Aktivistáikat ugyanis homofób támadások érték minden egyes megmozdulásukon.   A szervezők nemcsak Oroszország más részeiből, hanem külföldről is hívtak vendégeket a szombati melegfelvonulásra - mondta Jurij Gavrikov.

Mindeddig sem Szentpéterváron, sem Moszkvában nem engedélyezték az ilyen felvonulásokat. A melegszervezetek 2006 óta folyamatosan próbálkoztak azok engedélyeztetésével.  A mostani döntés azért is meglepő, mivel Szentpéterváron idén március végén életbe lépett az a rendelet, amely a kiskorúak védelmében tiltja a homoszexualitás propagandáját. A szabálysértőkre 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő értékben szabható ki pénzbírság.   A törvény ellen orosz és nemzetközi jogvédő szervezetek is tiltakoztak, mert az egybemossa a másságot és a pedofíliát.

Oroszországban 1993-ig bűncselekményként, majd 1999-ig betegségként kezelték a homoszexualitást.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook