A szexuális kisebbségeket célzó bűncselekmények leküzdése Bulgáriában

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

amnesty international bulgária

A bolgár törvények sürgős felülvizsgálatára van szükség annak érdekében, hogy biztosítsuk a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) személyeket oly gyakran célzó gyűlölet-bűncselekmények megfelelő kivizsgálását és bíróság elé vitelét – javasolja az Amnesty International a ma közzétett tájékoztatójában.

„LMBT személyek tucatjait megverték, megerőszakolták, egyiküket pedig meggyilkolták vélt vagy valós szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt. A bűncselekmények többségét nem vizsgálják ki megfelelően, és büntetlenül maradtak" – mondta el Emily Gray, az Amnesty International szexuális irányultsággal és nemi identitással foglalkozó szakértője.

„A bolgár hatóságok nem csupán a bűncselekmények homofób és transzfób indítékának feltárásában vallanak kudarcot, hanem az elkövetők bíróság elé állításában is."

Az Amnesty International a Változó törvények, változó hozzáállások: Fellépés a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekmények ellen Bulgáriában című jelentésében rámutat a rendőrség és az ügyészség abbéli kudarcára, hogy hatékonyan felismerjék az LMBT személyek ellen, az ellenük tanúsított széleskörű és mélyen gyökerező diszkrimináció alapján elkövetett bűncselekményeket..

„A szexuális orientáción és nemi identitáson alapuló gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos jogszabályok hiánya miatt ritkán tárják fel a bűncselekmény motivációját. Annak megállapítása pedig fontos, amennyiben a rendőrség hatékony stratégiát kíván kidolgozni az ilyen jellegű bűncselekmények csökkentésére és megelőzésére" –mondta Emily Gray.

Mihail Stoyanov-ot, egy 25 éves orvostanhallgatót 2008. szeptember 30-án halálra vertek Szófia egyik parkjában. Két fiatalembert 2010-ben gyanúsítottként őrizetbe vettek. „garázda célból elkövetett emberöléssel" vádolták őket, és miután két évig házi őrizet alatt álltak, szabadlábra helyezték őket, mivel az ügyész ez idő alatt nem emelt vádat ellenük.

Ivelina-t, Kaloyan-t, Mitko-t, Kristina-t és Svetlio-t a tavalyi Pride felvonulás után támadta meg Szófiában egy fiatal férfiakból álló csoport.

Hármukat úgy összeverték és megrúgták, hogy a földre kerültek. Mikor jelentették a támadást, a rendőrök először azt kérdezték, hogy provokálták-e a támadókat.

Egy évvel később a rendőrség még mindig nem azonosította az elkövetőket, elmondásuk szerint az ügy nem jelent számukra prioritást . „Szeretném ha az ügyünket megoldanák. Nagyon fontos lenne, mivel azt az üzenetet közvetítené, hogy a hatóságok foglalkoznak ezekkel a problémákkal és képesek megoldani őket" – mondta Ivelina az Amnesty International-nek.

A transznemű egyének még nagyobb diszkriminációval néznek szembe, és még gyakrabban támadják meg őket, mint a leszbikus, meleg és biszexuális személyeket. Értesülések szerint néhány esetben a rendőrség visszautasította a transznemű személyek ellen elkövetett erőszak kivizsgálását. A diszkriminatív hozzáállás gyakran akadályozza őket álláskeresés során is, így sokuk a túlélés érdekében kénytelen a szexiparban dolgozni.

A bolgár hatóságok tettek néhány lépést az LMBT személyek jogegyenlőségéért; 2002-ben az azonos nemű párkapcsolatok büntethetőségének megszüntetésével, és a beleegyezési korhatár egységesítésével , valamint a szexuális irányultságon alapuló diszkrimináció tiltásával, 2004-ben pedig a hátrányos megkülönböztetés elleni védelemről szóló törvénnyel.

2012 márciusában a rendőrök Szófiában részt vettek egy gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos érzékenyítő képzésen. Az új Büntető Törvénykönyv legutóbbi, 2012 áprilisában konzultációra bocsátott változata pedig lehetővé teszi a szexuális irányultságon alapuló gyűlölet-bűncselekmények büntethetőségét. is. Még ennél is többre lenne azonban szükség.

„Azonnali lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy szembeszálljanak az előítéletes magatartással és a mindent átható homofóbiával és transzfóbiával. Fontos első lépésként értékelhető az olyan törvények elfogadása és alkalmazása, amelyek foglalkoznak az áldozatok vélt vagy valós szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt ellenük elkövetett támadásokkal, és gyűlölet-bűncselekményként határozzák meg azokat" – nyilatkozta Emily Gray.

„A bolgár hatóságoknak egyértelműen ki kell jelenteniük, hogy a leszbikusnak, melegnek, biszexuálisnak vagy transzneműnek vélt személyek ellen elkövetett támadásokat nem tolerálják, és hogy az ilyen jellegű támadásokat alaposan kivizsgálják, az elkövetőket pedig bíróság elé állítják."

Amnesty International

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook