Horvátország: Az LMBT közösséghez tartozó személyek védelmét a Pride-on túl is biztosítani kell

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

amnesty international pride

Nem sokkal a Splitben megrendezett Pride felvonulást követően, amelyen a rendőrség megfelelő védelmet biztosított a résztvevők számára, az Amnesty International aggodalmát fejezi ki a spliti leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) személyeket érő gyűlölet-bűncselekmények elleni hatósági védelem elégtelenségével kapcsolatban.

Június 17-én, vasárnap, hat fiatal nőt a vélt szexuális irányultságuk miatt fizikailag és verbálisan bántalmazott egy férfiakból álló csoport Splitben, a Baèvice strandon. A nők egy legalább hatfős társaság mellett haladtak el egy kávézó előtt, mire a férfiak egyike felállt, majd hátulról megütötte az egyik nőt, Ž.Ž.-t, miközben leszbikusnak nevezte. A nők megpróbáltak elmenekülni, de a csoport követte őket. Ž.Ž.-t súlyosan bántalmazta legalább három férfi. Egy másik nőt, I.M.-t is kegyetlenül megvertek.

A rendőrség negyed órával I.M. segélyhívását követően érkezett a helyszínre. Eközben egy kivételével a támadók mindegyike elhagyta a helyszínt. Az egyetlen hátra maradt támadó pedig a rendőrök előtt kiabálta a nőknek, hogy „Tavaly már megvertünk titeket, és megint meg fogunk verni!", illetve hogy „Betegek vagytok". A rendőrök nemcsak hogy hagyták távozni a támadót a helyszínről letartóztatás nélkül, de még nevettek is homofób megjegyzésein, majd kikérdezték a nőket az incidenssel kapcsolatban. Az egyik sértett tiltakozott a rendőrök keresztkérdései ellen, mire az egyik rendőr válaszul a földre lökte őt.

Amikor a sértetteket bevitték a rendőrségre, hogy panaszt tehessenek, a rendőrök újból kihallgatták őket az incidenssel kapcsolatban. Mikor az egyik nő megkérdezte, hogy miért lökték korábban a földre, a bántalmazást elkövető rendőr pofonnal fenyegette meg. Az egyik sértett elmondta, hogy a támadás homofób bűncselekmény volt; erre a rendőrök elhallgattatták és megfenyegették, hogy megverik.

Ez az incidens éles ellentétben áll azzal a teljesítménnyel és hozzáállással, amit a spliti rendőrség a június 9-i, spliti Pride felvonuláson tanúsított, mikor megfelelő védelmet biztosítottak a felvonulás résztvevői számára. Az Amnesty International attól tart, hogy a Split Pride-hoz hasonló kiemelt figyelmet élvező események elmúltával a helyi rendőrség nem fogja megfelelően megvédeni a homofób és transzfób bűncselekmények áldozatait.

Az Amnesty International emlékezteti a spliti rendőrséget arra, hogy az LMBT személyek gyűlölet-bűncselekmények elleni védelme nem csak a Pride események alatt, hanem egész évben az ő feladatuk. Ezért a szervezet felszólítja a spliti rendőrséget, hogy végezzenek alapos és időszerű nyomozást a Baèvice strandon történt esettel kapcsolatban, állítsák bíróság elé az elkövetőket, az eljárás során vegyék figyelembe az esetleges előítélet-motivációt és vonják felelősségre a támadás egyik áldozatát megfenyegető és bántalmazó rendőrtisztet is.

Amnesty International

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook