Moldova és az LMBT személyek szabad gyülekezési joga

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

amnesty international gyülekezés

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának június 12-i döntése értelmében a 2005 májusában rendezett leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) személyek tüntetésének betiltása sérti az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezményt (ECHR).

Az Amnesty International üdvözli az Emberi Jogok Európai Bíróságának (a Bíróság) döntését. A békés gyülekezés és a szabad véleménynyilvánítás joga nem korlátozható csupán azért, mert a lakosság egy része megbotránkozhat vagy sértve érezheti magát azon üzenetek miatt, amelyeket a jogaikat gyakorlók közvetítenek.

Azzal, hogy 2005 májusában a moldáviai főváros, Kisinyov (Chișinău), önkormányzata nem engedélyezte a Gender Doc-M moldáv LMBT szervezet rendezte demonstrációt, megsértette a résztvevők gyülekezési és társulási szabadságát valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalmát. A Moldovai Köztársaság három hónapon belül 11 000 eurót köteles fizetni a Gender Doc-M szervezetnek.

2005. április 7-én a Gender Doc-M engedélyt kért Kisinyov helyhatósági képviselő-testületétől a 2005. május 27-én a parlament épülete elé szervezett békés tüntetés megtartására. A demonstráció célja a szexuális és nemi kisebbségek diszkriminációját tiltó törvények követelése lett volna. A helyhatósági képviselő-testület és a polgármesteri hivatal azonban elutasította a Gender Doc-M kérelmét. Döntésüket azzal indokolták, hogy a demonstráció „alaptalan", mivel Moldovában már megszavaztak egy kisebbségvédelmi törvényt.

Az Amnesty International újra és újra olyan eseteket dokumentál Moldovában, ahol sérül az LMBT személyek gyülekezési szabadsága. 2010 áprilisában a kisinyovi Fellebbviteli Bíróság „biztonsági és közerkölcsi aggályokra" hivatkozva jóváhagyta az egyenlőség hirdetésének céljával szervezett felvonulás betiltását. A kisinyovi városi hatóság a Fellebbviteli Bírósághoz fordult, hogy betiltassa a felvonulást miután különböző vallási és egyéb LMBT ellenes csoportok több kérvényt nyújtottak be ennek érdekében. Az említett csoportok még aznap ellentüntetést tartottak.

A június 12-ei, Moldovát elmarasztaló bírósági döntés különösen fontos, kiváltképp mikor több európai országban állami vagy helyi szinten tárgyalnak vagy már elfogadtak diszkriminatív törvényjavaslatokat.

Az ehhez hasonló kezdeményezéseket több európai intézmény, köztük az Európai Parlament és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése is elítéli. Az Európai Parlament például, április 24-én elfogadott egy határozatot, amely elítéli a Moldovában, Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában, Lettországban és Magyarországon előterjesztett vagy elfogadott ilyen jellegű törvényeket. Az Európai Parlament szintén mély aggodalmát fejezte ki „az olyan fejlesztésekkel kapcsolatban, amelyek a homoszexualitásról és a transzneműségről alkotott téves elképzelések alapján korlátozzák az egyének szabad véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez való jogát."

Az Amnesty International felszólít minden európai országot annak biztosítására, hogy az LMBT személyek megkülönböztetés nélkül élhessenek a szabad véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés jogával, valamint felszólítja az EU intézményeit, hogy belső és külső szakpolitikáikban továbbra is támogassák az LMBT személyek emberi jogait.

Amnesty International
Sajtóközlemény
2012.június 14.

Háttér információ

Az Amnesty International évek óta támogatja az LMBT személyek szabad véleménynyilvánítási és gyülekezési jogát, különösen olyan közegekben, ahol az LMBT személyek jogaik gyakorlása során diszkriminációval szembesülnek.

Az Amnesty International nemrég aggodalmát fejezte ki azokkal, a több európai országban tárgyalt vagy elfogadott törvényjavaslatokkal kapcsolatban, amelyek célja a „homoszexualitás népszerűsítésének meggátolása." Az Amnesty International elítélte például számos moldáv önkormányzat ilyen céllal elfogadott helyi rendelkezését. Az Amnesty International amiatt is sajnálatát fejezte ki, hogy a 2012 májusában Moldovában elfogadott diszkrimináció-ellenes törvény a gyakorlatban kudarcot vallott, nem képes megfelelően védelmezni az egyént a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló megkülönböztetéstől. Az új jogszabály szerint, míg a faji, etnikai, vallási vagy meggyőződési és fogyatékosságon alapuló megkülönböztetés az élet minden területén általánosan tilos, a szexuális irányultságon alapuló diszkrimináció csak a foglalkoztatásban egyértelműen tiltott. (7. cikk (1))

Az Amnesty International az erőszakos támadások kockázatával dacolva az érintett országokba küldött megfigyelőcsoportok segítségével monitorozza a Pride felvonulásokat. Az Amnesty International idén egy negyvenfős aktivista csoporttal részt vett a Lettországban megrendezett Balti Pride-on, amely a balti országok Pride felvonulásai közül eddig a legsikeresebbnek és a legbékésebbnek bizonyult. A szervezet a 2012. június 9-én tartott Split Pride-on is részt vett megfigyelőként.

Amnesty International

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook