Bécs: Szivárvány Parádé 2012

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

regenbogen parade Regenbogen

Az LMBT közösség esélyegyenlőségéért és nagyobb társadalmi elfogadottságáért demonstráltak szombaton Bécsben az éves Szivárvány Parádén.

A szervezők közlése szerint mintegy százötvenezren vettek részt a már hagyományos felvonuláson. A zenés, kosztümös menet a városháza elől indult, és körbehaladt az óvárost körülvevő körúton, a Ringstrassén. A felvonuláson 43 civil szervezet képviseltette magát. Az idén is jelen voltak politikusok az osztrák parlament baloldali pártjai - a szociáldemokraták (SPÖ) és a Zöldek - részéről. Gabriele Heinisch-Hosek nőügyi és esélyegyenlőségi miniszter (SPÖ) a parádét követő zárórendezvényen ismét amellett szólalt fel, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok is fogadhassanak örökbe gyermekeket.

A rendezvény a korábbi évekhez hasonlóan komolyabb incidensek nélkül zajlott le. Az Operaház előtt ellentüntetők - a szervezők közlése szerint keresztény ellentüntetők - kisebb csoportjával találkozott, és ezért rövid időre megállni kényszerült a menet.

Az osztrák fővárosban  17. alkalommal rendezték meg a Szivárvány Parádét. Először 1977-ben zajlott - akkor még engedély nélküli - felvonulás Bécsben a homoszexuálisok hátrányos megkülönböztetése ellen. Az első bécsi Szivárvány Parádét 1996-ban tartották meg, húszezer résztvevővel. A világ számos országában, különböző időpontokban megrendezett felvonulásokkal arra az 1969-es eseményre is emlékeznek, amikor a New York-i a Christopher Streeten a Stonewall nevű, főleg homoszexuálisok által látogatott bárban folytatott ismétlődő rendőrségi razziák nyomán tüntetések, zavargások törtek ki. Az események hozzájárultak ahhoz, hogy szerveződésnek indultak az Egyesült Államokban a homoszexuálisok hátrányos megkülönböztetése elleni mozgalmak.

MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook