Rainbow Pride Bratislava 2012

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Pride Bratislava pozsony

Szombaton Pozsonyban a Rainbow Pride nagyobb atrocitások nélkül zajlott le. A vártnál kevesebben mindössze kb. 700-800-an vonultak a biztonsági okokból előzetesen nem nyilvánosságra hozott útvonalon.

A rendezvény elején jelképes meleg esküvőket tartottak a parlament épülete előtt és ekkor valaki füstgránátot hajított a tömegbe, de szerencsére senki sem sérült meg. Az ellentüntetők kb. százan lehettek, zömében keresztény ifjúsági szervezetek és szélsőjobboldali csoportok képviselői.

Médiabeszámolók szerint a Szivárvány Büszkeség rendezvényén a szlovák ellenzéki pártok, így a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmának néhány ismert tagja is megjelent, de ott volt Monika Flasikova-Benova, a kormányzó Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) melegjogokért régóta kiálló európai parlamenti képviselője is, pedig pártjának kormánya nem fordít figyelmet a melegek jogaira.

A szlovák fővárosban harmadik éve megtartott megmozdulást szerdán támogatásáról biztosította 18 ország pozsonyi nagykövete. Az ellenzéki konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke, Jan Figel válaszul helytelenítette a diplomaták közös nyilatkozatát, a Szlovák Köztársaság belügyeibe való beavatkozásnak minősítve azt.

A szombati eseményről elítélően nyilatkozott Stanislav Zvolensky, a szlovák püspöki konferencia elnöke. "Az az erőfeszítés, hogy a más típusú kapcsolatokat a házasság és a család szintjére emeljék, ellenkezik az emberi társadalom természetes jellegével és alapjainak megsértéséhez vezet" - mondta egyebek között.

Felszólalt Ulrike Lunacek osztrák europarlamenti képviselő is, aki hangoztatta, hogy hazájában ő volt az első leszbikus politikus, aki nyilvánosan vállalta szexuális orientációját. Beszéde közben egy férfi hangosan sértegette őt. A rendőrség azonnal elvezette.

Robert Fico miniszterelnök, akinek előző kormánya idején, 2010-ben az első ilyen rendezvény a szélsőségesekkel való összecsapásba torkollott, most úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben tart minden gyűlést, amíg az a törvény szabta keretek között zajlik.

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook