Alkotmányellenesnek ítélte a melegházasságok hátrányos megkülönböztetését egy bostoni fellebbviteli bíróság

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

melegházasság Boston

Alkotmányellenesnek ítélte az amerikai szövetségi házasságvédelmi törvény azon rendelkezéseit csütörtökön egy bostoni szövetségi fellebbviteli bíróság, amelyek megtagadják a házaspárokat megillető kedvezményeket az azonos nemű pároktól.

Ez volt eddig a legmagasabb szintű bírósági ítélet az 1996-ban elfogadott házasságvédelmi törvény ellen. Az ügy vélhetően meg sem áll majd a legfelsőbb bíróságig, mert a kongresszus határozatainak alkotmányosságáról csak az a testület dönthet.

A kérdés különösen élesen vetődik fel a kibontakozó amerikai választási kampányban, amióta Barack Obama elnök májusban kijelentette, hogy támogatja a homoszexuális párok egybekelését. A hivatalban lévő kormányzat már tavaly jelezte: felfüggeszti azt a gyakorlatot, hogy a bíróságon védelmezze meg a házasságvédelmi törvényt.

A házasságvédelmi törvény értelmében az azonos nemű párok több olyan kedvezményben nem részesülhetnek, mint a heteroszexuális házastársak, például nem nyújthatnak be közös, családi adóbevallást. A kétfajta frigynek szövetségi szinten nem azonos a megítélése az egészségügyi szolgáltatások és nyugdíjfolyósítás szempontjából sem.

A háromtagú bostoni 1. körzeti szövetségi fellebbviteli bíróság egyhangúlag hozta meg ítéletét, amelyben leszögezte, hogy a szövetségi házasságvédelmi törvény megsérti a tagállamok azon jogkörét, hogy maguk határozzák meg a házasság fogalmát. Abban a kérdésben viszont nem döntött a testület, hogy a homoszexuális pároknak van-e alkotmányos joguk összeházasodni.

A bíróság határozata az illetékességi körzetébe tartozó Massachusettsre, Rhode Islandre, Maine-re, New Hampshire-re és Puerto Ricóra érvényes.

Az 1996-ban, Bill Clinton elnöksége alatt elfogadott házasságvédelmi törvény értelmében házasságot csak egy férfi és egy nő köthet egymással. A melegházasságok az 50 amerikai tagállam közül mindössze nyolcban és a szövetségi fővárosban, Washingtonban legálisak.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook