Elmaradt a melegfelvonulás, helyette kisebb tüntetés volt Moszkvában

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Moszkva meleg homofóbia

Elmaradt a melegfelvonulás, a helyette megtartott tiltakozó akcióról pedig húsz embert vittek el a rendőrök vasárnap Moszkva központjából.


Kevesen vállalták a kockázatot az orosz LMBT közösség (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek) aktivistái közül, ezért kis létszámmal és rövid ideig tartott akciójuk az orosz fővárosban. A rendőrség azonban nagy erőkkel készült fel, számítva a másság képviselői ellen fellépőkre is.

 

A két helyszín közül az egyiknél, a moszkvai városi tanács épülete előtt éppen vasárnap kezdték meg az új járdaburkolat lerakását, így a tiltakozóknak és az ellenük tüntetőknek távolabb kellet vonulniuk. A rendőrség több melegek jogaiért küzdő aktivistát előállított és az ellenük tüntetőket is lefogta, amikor azok éppen az újságírókat tájékoztatták. Egy melegjogi és egy pravoszláv aktivista összekülönbözött, őket is elvitték.

Az akció alig egy órányit tartott a fővárosi tanács épületénél, és hasonlóan rövid volt a főpolgármesteri hivatalnál. Moszkva alapítója, Jurij Dolgorukij szobránál a rendőrök azonnal lefogták az akció szervezőjét, Nyikolaj Alekszejevet, a GayRussia képviselőjét, amikor interjút adott a sajtó nagy számban megjelent képviselőinek.

A melegek és transzneműek képviselői a Moszkvában készülő, szentpétervárihoz hasonló rendelet ellen tiltakozásul gyűltek össze a tanács és a főpolgármesteri hivatal előtt. Az orosz főváros közgyűlése a kiskorúak védelmére hivatkozva büntetné a homoszexualitás "propagálását".

Szentpéterváron a város törvényhozása egy márciusban életbe lépett rendelettel tiltotta be a homo-, a bi- és a transzszexualitás "propagandáját", s ezekkel együtt a pedofília, azaz a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések "népszerűsítését". Novoszibirszkben is hasonló tiltásra készülnek, valamint az orosz parlament alsóházába is bekerült egy hasonló javaslat.

Május 18-án a moszkvai hatóságok ismét betiltották a meleg büszkeség napjára tervezett felvonulást. Arra hivatkoztak, hogy "a melegfelvonulás meghirdetett célja, a homoszexuálisok jogainak tiszteletben tartása és a toleranciára való felhívás a lakosság részéről negatív reagálást vált ki, provokációnak minősülhet, erkölcsi károkat okoz a gyerekeknek, kamaszoknak, akik akaratuk ellenére tanúi lehetnek a felvonulásnak".

Nyikolaj Alekszejev, a GayRussia képviselője akkor bejelentette, hogy a tiltás ellenére kivonulnak az utcára. A melegek érdekeinek védelmére létrejött szövetség hetedik éve próbálkozik azzal, hogy az orosz fővárosban megrendezze a felvonulást.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook