Ukrajna: Le kellett fújni az első Kijev Pride-ot

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

kijev pride kijev pride

Az ukrán hatóságoknak meg kell tenniük a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy védelmet nyújtsanak a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) személyek számára, valamint hogy biztosítsák a lehetőséget emberi jogaik támadásoktól való félelem nélküli gyakorlására, nyilatkozta az Amnesty International, miután az első Pride felvonulást vasárnap le kellett fújni.

Harminc perccel azelőtt, hogy a felvonulás elkezdődött volna, a rendőrség azt javasolta a szervezőknek, hogy ne indítsák el a felvonulást. Azt állították, hogy 500 szélsőjobboldali focihuligán tart a gyülekező hely felé, azzal a céllal, hogy megakadályozzák a felvonulás lebonyolítását.

Kettő aktivistát egy tucat fiatal Kijev központjában megvert és könnygázzal lefújt, aközben, hogy a rendőrség a már összegyűlt résztvevők távozását próbálta biztosítani.

„Már az elejétől fogva egyértelmű volt, hogy a kijevi rendőrség nem akarja, hogy ez a felvonulás megtörténjen. A vonakodásuk, hogy elköteleződjenek az esemény mellett és hogy megfelelő biztonsági intézkedéseket foganatosítsanak, félelemmel töltötte el a szervezőket a felvonulók biztonságáért," mondta el Max Tucker, az Amnesty International Ukrajna-kutatója.

Egy magas rangú rendőrtiszt előzőleg azt mondta a Pride szervezőinek, hogy nem készült fel arra, hogy veszélynek tegye ki az állományát az LMBT közösség védelméért.

„A kijevi hatóságoknak és a rendőrségnek határozottabban kell fellépnie, hogy biztosítsa a jövő évi Pride résztvevőket afelől, hogy biztonságuk védelme garantálva lesz" - tette hozzá a szervezet munkatársa.

Az Amnesty International aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy szerdán egy parlamenti bizottság a támogatásáról biztosított egy olyan törvényjavaslatot, amely súlyosan korlátozná az olyan információkhoz való hozzáférést és azok terjesztését, amelyek „a homoszexualitást reklámozzák".

A javaslat módosítana számos, többek között a közerkölcs védelmére, a nyomtatott sajtóra, televízióra, rádiós műsorszolgáltatásra és kiadásra vonatkozó törvényeket és a Büntető Törvénykönyvet.

A javaslat, amennyiben azt az ukrán parlament elfogadná, közvetlenül diszkriminálja az LMBT személyeket és a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogaik gyakorlását.

„A törvényjavaslat elfogadása az Ukrajna által a véleménynyilvánítás védelmére és a diszkrimináció tiltására tett nemzetközi ígéreteivel és kötelezettségeivel menne szembe", tette hozzá a szervezet munkatársa.

Az Amnesty International felszólítja az ukrán parlamentet, hogy utasítsa el a törvényjavaslatot, valamint hogy biztosítsa: az ország tiszteletben tartja, védelmezi és lehetővé teszi az LMBT közösség tagjai számára, hogy megkülönböztetés nélkül gyakorolják az alapvető jogokat és szabadságokat.

Amnesty International

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook