Harvey Milk Nap 2012

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Harvey Milk nap Harvey Milk Nap

Harvey Bernard Milk amerikai politikus, melegjogi aktivista volt. 1978-ban egy kollégája meggyilkolta, emiatt gyakran a „melegmozgalom mártírjaként” emlegetik. Születésnapján idén harmadik alkalommal Harvey Milk Napot tartottak.

 

Milk a New York állambeli Woodmere-ben született 1930. május 22-én, litván zsidó családba. A főiskola elvégzése után bevonult katonának, a koreai háborúban a haditengerészetnél szolgált. Leszerelése után tanár lett majd dolgozott dolgozott aktuáriusként, biztosítási ügynökként és kutatóként is. 1969-ben San Franciscóba költözött. Három évvel később fényképezőgép boltot nyitott a Castro Streeten. Miután vállalkozása kapcsán gyakran összetűzésbe került a különböző hatóságokkal, eldöntötte, hogy politikusként méretteti meg magát. 1973-ban tizedik lett az önkormányzati választásokon, 1975-ben újra indult, a képviselőség megint nem sikerült, de miután a politikai szövetségesének számító George Mosconét polgármesterré választották, Milk is állást kapott a város vezetésében. 1976-ban már Kalifornia állam képviselőházába tartott. A kampány során saját politikai szervezetet hozott létre San Franciscói Meleg Demokrata Klub néven. A megmérettetésben ismét alul maradt és a kampány során számos halálos fenyegetést kapott. Az 1977-es önkormányzati választásban első nyíltan meleg képviselőként beválasztották a városi közgyűlésbe.

1978. november 28-án Dan White a tisztségéről néhány nappal korábban lemondott önkormányzati képviselő a Városháza irodáiban lelőtte Gearge Moscone polgármestert és Harvey Milk képviselőt. A gyilkosságot követően több tízezren vonultak fel San Francisco utcáin az áldozatokra emlékezve.

Képviselőként Milk számos melegeket érintő kezdeményezés élére állt: az ő képviselősége alatt fogadták el a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát kimondó jogszabályokat a munkavállalása és a lakhatás területén, és kampány indult annak érdekében, hogy minél több meleg és leszbikus ember jelentkezzen rendőrnek. Milk a helyi politikán túlmutató ismertségre azzal tett szert, hogy erősen támadta a meleg tanárok elbocsátását előíró népszavazási kezdeményezést, az ún. Briggs-indítványt. A kampány nem várt sikereket hozott, több mint egy millióval többen szavaztak a kezdeményezés ellen, mint mellett.

Harvey Milk nevét több közterület is viseli San Franciscóban, ezek közül a leghíresebb a Harvey Milk Plaza, amelyen az év 365 napján óriási szivárvány zászló lobog. A Milk által alapított politikai csoport, a San Franciscói Meleg Demokrata Klub 1978-ban felvette az alapító nevét. Ma ez a legnagyobb demokrata csoport San Franciscóban. Emlékére minden évben megrendezik a Harvey Milk Emlékmenetet. A Time 1999-ben felvette a 20. század legnagyobb hőseit számba vevő listájára.

Az 1984-ben forgatott The Times of Harvey Milk c. dokumentumfilmet Oscar-díjjal jutalmazták. Életéből 1991-ben musical, 1996-ban opera készült. 2008-ban Gus Van Sant Milk címmel forgatott róla filmet, a főszerepet Sean Penn játszotta. A filmet nyolc Oscar-díjra jelölték, ezek közül kettőt (legjobb forgatókönyv, legjobb férfi főszereplő) meg is nyert.

Születésnapján idén harmadik alkalommal világszerte Harvey Milk napot rendeznek így ünnepelve életét, történetét és örökségét. Unokaöccse Stuart Milk így ír erről a programok hivatalos weboldalán: "Csatlakozz te is azokhoz az ezrekhez akik világszerte tisztelegnek Harvey Milk emléke előtt és együtt ünneplik reményt adó üzenetét. Arra kérünk ünnepeld velünk Te is Harvey Milk élettörténetét, üzenetét és örökségét a születésnapján, hogy reményt adhassunk és inspiráljuk a jogfosztott közösségeket.

Harvey a XX. század úttörője volt. Küzdelme és tettei bizonyítják, hogy nincs olyan hogy meleg út, csak egy út van. Harvey örökké élhet ha úgy cselekszünk ahogyan ő és a tetteinkkel, erőfeszítéseinkkel életben tartjuk a mi világunkat.

Abban hitt, hogy ember jogi aktivistaként a széleskörű társadalmat oktatással és párbeszéddel lehet megközelíteni. A Ti energiátokkal inspirálhattok másokat, közösségeket és szervezeteket aminek segítségével az ő értékei segíthetnek jobbá tenni a világot."

Európában nincsenek nagyszabású rendezvények, de idén Olaszországban Milánóban és Rómában is tartanak hivatalos Harvey Milk napi rendezvényeket.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook