A brit leszbikusok ingyenes mesterséges megtermékenyítést vehetnek igénybe

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

megtermékenyítés leszbikus

Nagy-Britanniában a leszbikus párok és az egyedülálló, 42 év alatti nők is ingyenesen vehetik majd igénybe a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos állami egészségügyi ellátást - közölte kedden a brit kormány javaslatára hivatkozva a The Daily Telegraph című brit napilap hírportálja.

Korábban a nőknél 39 év volt a határ. Az új intézkedés következtében évente több ezer nő és meleg pár kap lehetőséget az anyaságra anélkül, hogy több mint 9 ezer euróig (8 ezer font) terjedő összeget fizessen a különböző magánklinikák részére.

A konzervatív-liberális brit kormány felszólította az angliai és walesi egészségügyi hatóságokat, hogy a meleg párok esetében is finanszírozzák a méhen belüli megtermékenyítést. A Munkáspárt vezette kormány 2008-ban már lépéseket tett azért, hogy az azonos nemű szülők ugyanolyan jogokat élvezhessenek e téren, mint a heteroszexuális párok.

Az új iránymutatás értelmében a klinikáknak nem kell figyelembe venniük a gyermek apa iránti igényét vagy a férfi szülőmodell fontosságát a kezelés megindításakor. A leszbikus pároknak és az egyedülálló nőknek mindössze arról kell tanúbizonyságot tenniük, hogy képesek ellátni szülői feladataikat.

A hivatalos statisztikák szerint 2007-ben még csak 178, 2010-ben azonban már 417 leszbikus pár fizetett magánúton a mesterséges megtermékenyítésért. Mivel a sikeres eljárásra kevés az esély  - egy 38 éves nő esetében általában 20 százalék - a párok több tízezer fontot is költhetnek a kezelésre.

A melegjogi aktivisták üdvözölték a javaslatot, hangsúlyozván, hogy az azonos nemű párok eddig megkülönböztetésben részesültek az egészségügyi hatóságok részéről. A javaslat ellenzői szerint azonban a tervezet a biológia kormány által támogatott "újraírásával" ér fel.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook