Felmérés az olasz melegek társadalmi elfogadottságáról

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

homofóbia felmérés felmérés

A homofóbia ellenes nemzetközi napra első alkalommal készült statisztikai felmérés az olaszországi melegek létszámáról és társadalmi elfogadottságáról.

Egymillió olasz vállalja nyíltan homoszexualitását és további hárommillió nyilatkozott úgy, hogy volt meleg kapcsolata. Az Istat olasz statisztikai hivatal a homofóbia ellenes nemzetközi napon a római parlamentben mutatta be az esélyegyenlőségi minisztérium által rendelt felmérés eredményeit.

A vizsgálat azt mutatta, hogy az olaszok 62,8 százaléka helyesnek tartja, hogy az élettársi kapcsolatban élő melegeknek ugyanolyan jogaik legyenek mint a házasságban élő heteroszexuálisoknak. 43,9 százalék a melegházasságot sem ellenzi. Az olaszok 59,1 százaléka "elfogadhatónak" nevezte az azonos neműek közötti szerelmet. 55,9 százalék szerint a melegeket jobban elfogadnák, ha "diszkrétebbek" lennének. A megkérdezettek 80 százaléka nemet mondott arra, hogy a meleg párok gyermeket fogadjanak örökbe. 24,8 százalék szerint a melegek nem valók politikusnak, orvosnak (28,1 százalék), tanítónak (41,4).

"A számok azt mutatják, hogy az olasz társadalom óriásit ugrott előre" - hangoztatta az Equality Italia esélyegyenlőségi egyesület. Paola Concia, a Demokrata Párt (PD) politikusa, az olasz parlament egyetlen meleg képviselője azt is nagy eredménynek nevezte, hogy felmérést publikáltak a melegek helyzetéről.

A meleg egyesületek a statisztikák után a római parlament lépését sürgették a valós esélyegyenlőség jogszabályokkal való megteremtésére.  A Gaycs melegszervezet felmérése szerint az Olaszországban élő melegek 74 százaléka érzi magát diszkriminálva, és az olasz gimnazisták és egyetemisták 55 százaléka homofób.  A Roma Pride, a meleg büszkeség római felvonulása június 23-án lesz.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook