Hetedszerre is betiltották Moszkvában a melegek felvonulását

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

homofóbia homofóbia

A moszkvai hatóságok hetedszerre is betiltották a meleg büszkeség napján tartandó felvonulást - közölték pénteken a szervezők.

"A hatóságok annak ellenére nem engedélyezték a rendezvény megtartását május 27-én, hogy beleegyeztünk: kerüljük az obszcenitást, s nem lesz meztelenkedés" - írta a Twitter közösségi oldalon Nyikolaj Alekszejev a GayRussia képviselője.

A GayRussia szövetség hetedik éve próbálkozik azzal, hogy az orosz fővárosban megrendezze a felvonulást.

Moszkva vezetése arra hivatkozott, hogy a melegfelvonulás meghirdetett célja, a homoszexuálisok jogainak tiszteletben tartása és a toleranciára való felhívás a lakosság részéről negatív reagálást vált ki, provokációnak minősül, erkölcsi károkat okoz a gyerekeknek, kamaszoknak, akik akaratuk ellenére tanúi lehetnek a felvonulásnak. "A bejelentett útvonal ugyanis Moszkva történelmi városközpontján keresztül vezet, a főváros vendégeinek és lakóinak kedvelt pihenőhelyeit érinti, ezért egy ilyen rendezvény kiprovokálhatja az egyet nem értők jogellenes lépéseit a melegfelvonulás résztvevőivel szemben" - idézi a pravda.ru híroldal az orosz főváros elutasító határozatának indoklását.

A GayRussia képviselője közölte továbbá, hogy megfellebbezik a moszkvai városi tanács döntését. Ám akkor is kivonulnak május 27-én az utcára, ha a bíróság elutasítja a fellebbezést, számolva azzal, hogy a rendőrség megakadályozza menetüket.

A GayRussia a jövő szombati rendezvényt a homoszexualitás büntethetőségének megszüntetését célzó lépés 19. évfordulójára időzítette, de elsősorban az ellen akartak tiltakozni, hogy egyes orosz városokban büntethető a másság "propagálása", vagy büntethetővé kívánják tenni.

Szentpéterváron a városi törvényhozás egy márciusban életbe lépett rendelettel tiltotta be a homo-, a bi- és a transzszexualitás "propagandáját", s ezekkel együtt a pedofília, azaz a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések "népszerűsítését". Novoszibirszkben és Moszkvában is hasonló tiltásra készülnek a városi képviselőtestületek.

Csütörtökön Szentpéterváron engedélyezett tüntetést tartottak a homofóbia ellen. A 300 fős megmozdulás résztvevőire 150 szélsőséges támadt rá. A homoszexuálisok jogait támogató tiltakozás két résztvevője megsérült.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook