Moszkva bírálja az emberi jogok európai uniós helyzetét

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

emberi jogok Moszkva

Az Európai Unióban távol áll a kívánatostól az emberi jogok tiszteletben tartása - jelentette ki a duma külügyi bizottságának hétfői meghallgatásán az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja.

Konsztantyin Dolgov az orosz parlament alsóházában uniós emberjogi kérdésekről először tartott bizottsági rendezvényen egyebek között élesen elítélte a nácizmus terjedését a balti tagállamokban. Bírálta a lengyelországi állítólagos CIA-börtönöket, valamint Dánia és Belgium bevándorlás-ellenességét.

A meghallgatás előtt kiosztották az orosz külügyminisztérium 2011-re vonatkozó jelentését. A dokumentum készítői Magyarországgal kapcsolatban negatívumként a büntetés-végrehajtási intézmények állapotát, a cigányság helyzetét, a szólásszabadsággal kapcsolatos problémákat, valamint a történelem, ezen belül is a második világháború eredményének felülvizsgálatát célzó törekvéseket emelték ki.

Valerij Engel, a Nácizmus nélküli világ elnevezésű nemzetközi szervezet alelnöke felszólalásában a gyűlöletbeszéd jogi szabályozásával kapcsolatos ellentmondásokra hívta fel a figyelmet. Itt említette Magyarországot is. Az MTI-nek ezzel kapcsolatban elmondta: a szélsőségek elleni törvényi fellépés és a szólásszabadságot biztosító szabályozás közötti ellentmondások általános európai problémát takarnak.

Alekszej Puskov, a testület elnöke kijelentette, hogy az emberi jogok tiszteletben tartásával elvi okokból a jövőben is foglalkozni kívánnak. Bírálta a balti államokat, amiért azok - mint mondta - nem lépnek fel kellő erővel a terjedő fasiszta ideológiával szemben, valamint megsértik az orosz ajkú lakosság emberi jogait. Hangsúlyozta, hogy szerinte a Nyugat nem sajátíthatja ki magának az emberi jogi helyzet értékelését.

Puskov azt remélte, hogy az Európai Unióban a moszkvai parlamenti meghallgatást nem tartják politikai válaszlépésnek. Megjegyezte azt is, hogy az Európai Parlament néhány határozata túlságosan átpolitizált és átideologizált.

Andrej Klimov, a külügyi bizottság egyik alelnöke, a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) parlamenti frakciójának tagja az MTI-nek elmondta, hogy a meghallgatást gyakorlattá akarják tenni. "Oroszország teljes jogú tagja az Európa Tanácsnak és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ), így jogunk van ara, hogy részt vegyünk az emberi jogi kérdések megvitatásában. Oroszországot ebben a tekintetben (az emberi jogok betartása okán) gyakran emlegetik, véleményem szerint sokkal gyakrabban, mint kellene" - nyilatkozta az orosz alsóház külügyi bizottságának alelnöke, hozzátéve: valószínűleg a nyári szünetet követően megvitatják, hogy milyen az emberi jogok helyzete az Egyesült Államokban.

Fernando M. Valenzuela, az Európai Bizottság oroszországi missziójának vezetője elismerte: Európában vannak problémák az emberi jogok tiszteletben tartásával, így a fasiszta ideológia terjedésével kapcsolatban, ugyanakkor több olyan oroszországi esetre és folyamatra hívta fel a figyelmet, amely szintén aggodalomra ad okot.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió továbbra is figyelemmel kíséri a hat éve meggyilkolt újságírónő, Anna Politkovszkaja ügyét. Bírálta a homoszexualitás "propagandáját" büntető szentpétervári rendeletet, és felszólalt az ellen, hogy a május 6-i moszkvai Bolotnaja téri tiltakozó akció miatt 15 napi elzárásra ítélték Szergej Udalcov és Alekszej Navalnij ellenzéki politikusokat.

Valenzuela az MTI-nek pozitívan értékelte, hogy meghívták az uniós diplomatákat a meghallgatásra, és azt is, hogy az emberjogi kérdéseket nyíltan meg lehet vitatni. "A megállapítások, értékelések között azonban számos olyat hallottunk, amelyekkel nem tudunk egyetérteni, mert azok megalapozatlanok, vagy kiegyensúlyozatlanok" - tette hozzá.

"Bár mi csak meghívottak voltunk a mai meghallgatáson, ez egy fontos lépés volt afelé, hogy felelevenítsük a párbeszédet az emberi jogokról, nyílt, átlátható vitát folytassunk orosz partnereinkkel nem csak Brüsszelben, hanem itt, Moszkvában is. Fontos lenne ugyanakkor kibővíteni a párbeszédben részt vevők körét, hogy ne csak a külügyminisztérium képviselői, hanem a társadalmi szervezetek képviselői, szakértők is ott lehessenek orosz részről" - hangsúlyozta az Európai Bizottság oroszországi missziójának vezetője.

A külügyi bizottság a hétfői meghallgatásról összegző dokumentumot készít. Ebben azt javasolja az EU tagállamainak, hogy szigorítsák meg a faj- és idegengyűlöletet, továbbá a faji alapú hátrányos megkülönböztetést és türelmetlenséget büntető törvényi szabályozást.

Forrás: MTI

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook