Amerika és a melegek jogai

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

amerikaA Kaliforniai Legfelsőbb Bíróság csütörtökön (május 15) úgy döntött az állam nem tilthatja meg az azonos neműek házasságát. Ez óriási győzelem a melegek jogaiért küzdők számára és az egész ország jogalkotására hatással lehet.

A bíróság úgy találta a házasságot nem lehet csak heteroszexuális párokra korlátozni mert az alkotmányellenes. Az ellenzők szerettek volna népszavazást elérni a kérdésben, azonban a bíróság döntése egyértelműen felülírja az állami törvényeket amelyek tiltják az ilyen jellegű esküvőket.

Az állam alkotmánya "az azonos nemű párok számára is garantálja ugyanazokat a személyiségi jogokat, mint a heteroszexuális párok számára mégpedig a szabad párválasztás jogát és a jogot, hogy hivatalosan elismert kapcsolatban kötelezzék el egymást és védett családi kapcsolatba kerülhessenek egymással,"-jelentette ki a bíróság.

Íme egy kis kitekintés az Egyesült Államok törvényeiből az azonos neműek élettársi közösségével és a meleg házassággal kapcsolatban:

- Massachusetts az egyetlen állam ahol engedélyezett a meleg házasság. 2003-ban az állam legfelsőbb bírósága úgy határozott a melegházasság megtiltása alkotmányellenes, ezzel a döntéssel kikövezve az utat a következő évben bekövetkező első amerikai azonos nemű házasságkötések számára.

- Connecticut, New Hampshire, New Jersey and Vermont államokban engedélyezik az azonos neműek élettársi viszonyának bejegyzését amellyel közel azonos jogokhoz jutnak mint a házastársak - a biztosítási jogoktól az adókedvezményekig és a kórházi látogatási jogokig - de mégsem teljesen hiszen nem terjednek ki rá a szövetségi jogok amelyek a házasságot védik.

- California, Maine, District of Columbia, Hawaii és Washington államok biztosítanak némi jogot az együtt élő meleg párok számára.

- Jelen pillanatban, 45 állam törvényei kifejezetten tiltják az azonos neműek házasságát, közülük 26-ban alkotmányban rögzítették, hogy a házasság egy férfi és egy nő között jöhet létre és 19-ben törvényekkel akadályozzák az azonos neműek élettársi kapcsolatának elismerését.

- A törvények különbözősége szokatlan nehézségeket okoz. A Rhode Island-i legfelsőbb Bíróság 2007-ben úgy döntött egy párról akik Massachusettes-ben házasodtak össze, hogy legálisan nem válhatnak Rhode Island-en mert az állam családjogi bíróságának nem tartozik hatáskörébe azonos nemüek házasságának ügyeiben döntéseket hozni.

- Massachusetts jelenleg államon kívüli párok számára is - két másik államból csak, melyek Rhode Island és Új Mexikó - engedélyezi a házasságkötést mivel ezek az államok nem tiltják kifejezetten a meleg házasságot.

- Massachussets-ben már 8000 azonos nemű pár kötött házasságot.

- Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága nem foglat állást a meleg házasság ügyében, meghagyva a döntés szabadságát az államok számára.

- Az Arizoniai Képviselőház május 13-án 33-25 arányban elfogadta egy indítvány benyújtását amely tiltaná az azonos neműek házasságát és a kérdést novemberben készülnek népszavazásra bocsájtani.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook