Romney újabb három államban nyerte meg az előválasztást

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

amerikai előválasztás amerika

Miközben Mitt Romney a papírformának megfelelően győzött mind a három államban, ahol kedden republikánus előválasztást tartottak, a forduló szenzációja, hogy Richard Lugar indianai szenátor, a párt egyik leghosszabb ideje szolgáló honatyája elvesztette az újrajelöléséért folytatott küzdelmet.

A 80 éves Lugar, aki hat ciklust, összesen 36 évet töltött az amerikai szövetségi kongresszusban a párton belüli mérsékelt és konzervatív erők küzdelmében maradt alul. Legyőzője a Tea Party mozgalom által támogatott Richard Mourdock volt állami kincstárnok lett.

Kedden Indianában, Észak-Karolinában és Nyugat-Virginiában tartottak előválasztást, amelyen a fő kérdés az volt, hogy ki legyen a republikánusok hivatalos elnökjelöltje, de több helyen arról is szavaztak, hogy ki legyen a jelölt a törvényhozási választásokon.

Mivel Romney győzelmét legfőbb ellenfeleinek visszalépése után borítékolni lehetett, a közvéleményt ezen a napon inkább olyan, az elnökválasztási küzdelem szempontjából mellékszálnak látszó, de a közhangulatot kifejező döntések kötötték le, mint Lugar szenátor sorsa és az Észak-Karolinában az előválasztással párhuzamosan a melegházasságok betiltásáról tartott népszavazás - amelyen a többség úgy döntött, hogy csak férfi és nő között jöhet létre törvényes frigy.

Egy negyedik államban, Wisconsinban arról voksoltak, hogy a demokraták részéről ki legyen az állam kormányzójának, az állami alkalmazottak kollektív alkujogainak megszüntetése miatt bírált Scott Walternek a kihívója a júniusi visszahívási szavazáson.

Lugar szenátori pályafutása során, a szövetségi felsőház külügyi és agrárbizottságának vezető pozícióiban, számos kétpárti határozat kidolgozója volt. A veterán politikus különösen a leszerelésért és az atomfegyverek elterjedése elleni küzdelemben szerzett hírnevet magának. Az őt az újrajelölés esélyétől megfosztó Richard Mourdocknak a novemberi általános választáson a szenátori székért Joe Donelly demokrata képviselővel kell majd megküzdenie. Mivel Lugar korábban kizárta, hogy az előválasztáson elszenvedett veresége esetén függetlenként szálljon ringbe, a demokraták esélyt látnak megüresedő posztjának elhódítására.

Lugar veresége ismét felhívta a figyelmet arra a lehetőségre, hogy az idei a 2010-es "félidős választásokhoz" hasonlóan a hivatalban lévő politikusok elleni protestszavazás lesz, valamint arra is, hogy az elnökválasztás évében mennyire kevéssé fogékony az amerikai közvélemény a külpolitika iránt.

Az észak-karolinai referendumon a szavazók mintegy 61 százaléka megszavazta azt a tagállami szintű alkotmánymódosítást, amely szerint házasságot csakis heteroszexuális pár köthet. A döntés megerősítette az államban már érvényben lévő, vonatkozó törvényt. A népszavazást megelőző napokban az Obama-kabinet több tagja, köztük Joe Biden alelnök és Arne Duncan oktatásügyi miniszter, nyilvánosan állást foglalt a melegházasságok mellett.

A The Wall Street Journal által kedden közölt közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 49 százaléka támogatja, 40 százaléka pedig ellenzi a homoszexuális párok frigyre lépését. Az Egyesült Államokban ugyanakkor jelenleg mindössze hat államban és a fővárosban legális, 28-ban pedig kifejezetten tiltott az azonos neműek egybekelése. A kérdésben tartott referendumokon a homoszexuálisok ügye rendre megbukott. Az első kivétel a közvélemény-kutatások szerint a kérdésben novemberben Marylandben megtartandó népszavazás lehet.

Wisconsinban öt demokrata jelölt közül Milwaukee polgármestere, Tom Barrett nyerte el a jogot, hogy a június 5-én, a főként a szakszervezeti jogok megnyirbálása miatt megtartandó visszahívási szavazáson Walker kormányzó kihívója legyen. Az Egyesült Államok történte során kormányzót ciklus közben eddig mindössze két ízben sikerült visszahívni.

A CNN nem hivatalos és nem végleges összesítése szerint Mitt Romney a keddi előválasztási forduló után 896 küldött szavazatára számíthat a republikánusok augusztusi országos konvencióján, ahol végérvényesen eldöntik majd, hogy ki legyen a párt hivatalos elnökjelöltje. A poszt elnyeréséhez 1144 támogatóra van szükség. A volt massachusettsi szenátor egyetlen talpon maradt riválisa, Ron Paul texasi képviselő 76 delegátus voksát tudhatja maga mögött.

A fél év múlva tartandó elnökválasztás várható eredményével kapcsolatban kedden egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatási eredmények jelentek meg. A Reuters-Ipsos szerint Barack Obama elnök hét százalékponttal 49:42 százalék arányban vezet valószínű kihívójával szemben. A Rasmussen szerint azonban Romney-nál van az előny, 49:44 százalék arányban.

mti

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook