Kampány a sokszínűségért, a diszkrimináció ellen

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

diszkrimináció ellen ebh

A hirdetési kampány középpontjában a diszkriminációt elszenvedő emberek állnak. „A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen.” kampány keretében egy hat hirdetésből álló sorozatot jelentettek meg 2012 áprilisában, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a munkahelyeken erősödő diszkriminációra.

A szöveg egy sorompó képében jelenik meg, amely eltakarja a szereplő arcának egy részét. A diszkrimináció hatására előfordulhat, hogy az érintett személy elrejti, vagy el szeretné rejteni valódi egyéniségét munkatársai, munkaadója vagy lehetséges munkaadója elől.

A hirdetések a kampány központi üzenetével végződnek – a diszkrimináció törvényellenes, és küzdenünk kell ellene.

A hirdetések egy-egy kérdést tesznek fel a nézőknek:

  • Úgy érzi, rejtegetnie kell etnikai származását munkahelyén?
  • Könnyebben szerezne állást, ha eltitkolhatná életkorát? (ebből kettő van egy férfi és egy női verzió)
  • Úgy érzi, rejtegetnie kell szexuális irányultságát munkahelyén? (ebből csak férfi verzió készült)
  • Nagyobb esélye lenne az előléptetésre, ha eltitkolhatná fogyatékosságát?
  • Úgy érzi, rejtegetnie kell vallását munkahelyén?

A hirdetési kampány különösen időszerű napjainkban, amikor a munkanélküliség egész Európában igen magas, és az állásban lévő munkavállalók is gyakran bizonytalanok a jövőjükkel kapcsolatban. A bizonytalanság fokozhatja a diszkriminációt, és arra késztetheti az embereket, hogy elrejtsék vagy minimalizálni próbálják az egymás között fennálló különbségeket.

Úgy érzi, rejtegetnie kell szexuális irányultságát munkahelyén?
Úgy érzi, rejtegetnie kell szexuális irányultságát munkahelyén?

Amellett, hogy kiemelik a munkahelyi diszkrimináció jelenségét, a hirdetések felhívják a figyelmet az emberek azon jogaira, amelyeket az EU diszkrimináció elleni jogszabályai biztosítanak számukra, és tájékoztatást nyújtanak számukra az országukban igénybe vehető segítségről. Bárki, aki diszkrimináció áldozata lesz, tájékoztatást kaphat a nemzeti egyenlőségi testülettől, amely szükség esetén a panasztétellel kapcsolatban is segítséget nyújt. A webhely tájékoztatást nyújt a diszkriminációról, valamint a munkavállalók és a munkáltatók jogairól és kötelezettségeiről is.

Az információs kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a diszkriminációra, és elősegítse az EU diszkriminációellenes jogszabályainak megismerését. A kampány emellett támogatja a sokszínűséget, és annak az európai társadalomra gyakorolt előnyös hatásait. Az Európai Bizottság által szervezett kampány az EU minden tagállamában így természetesen Magyarországon is aktív. Meglehet, hogy már te is találkoztál vele.

„A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen" maga egy átfogó, EU-szerte meghirdetett információs kampány, amelyet az Európai Bizottság indított el 2003. júniusában.

A kampány céljai - a meglévő diszkriminációellenes szabályozás, valamint általában a diszkrimináció ismertségének növelése, és a sokféleség előnyeinek hirdetése - ma is fontosak, és a jelenlegi kutatások is azt igazolják, hogy még sok a tennivalónk, ha teljes mértékben fel akarjuk számolni a diszkriminációt az EU-ban. Ez különösen fontos az új tagországok esetében, ahol általában kevésbé ismert ez a probléma. A kampány ezeknek a kihívásoknak kíván eleget tenni, és azzal, hogy tájékoztatja a polgárokat jogaikról és felelősségükről, arra bátorítja őket, hogy megtegyék a megfelelő lépéseket abban az esetben, ha méltánytalanul bánnak velük.

"A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen" kampány az utóbbi kilenc évben EU-szerte átláthatóságot eredményezett, nemzeti és európai szinten egyaránt.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook