Betiltottak Londonban egy melegellenes hirdetési kampányt

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Nagy-Britannia London

Betiltott a londoni városháza egy olyan közterületi hirdetési kampányt, amelynek üzenete a hivatalos értelmezés szerint az lett volna, hogy a homoszexualitás betegség, és ki lehet belőle "gyógyulni".

A poszterek ezer londoni emeletes városi autóbusz oldalán jelentek volna meg, és a szervezők már meg is kötötték a szerződést a brit főváros tömegközlekedését irányító városházi céggel, a Transport for Londonnal (TfL), de Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere személyesen lépett közbe, és megtiltotta a poszterek elhelyezését a buszokon.

A poszterek szövege az lett volna, hogy "Nem vagyunk melegek, vagy ex-melegek vagyunk - és büszkék vagyunk erre. Törődjetek bele".

Ez egyenes utalás lett volna a melegjogi érdekvédelmi csoportok most futó hirdetési kampányára. E szervezetek poszterein - amelyek szintén a londoni városi buszokon láthatók április eleje óta - az olvasható, hogy "Az emberek közül néhányan melegek - törődjetek bele".

Az ellenkampányt a Core Issues nevű, magát nonprofit keresztény kezdeményezésként megjelölő csoport szervezte volna. A csoport célja - mint honlapján olvasható - olyan férfiak és nők megsegítése, akiknek homoszexuális problémáik vannak, és "önként változtatni szeretnének szexuális preferenciájukon".

A Core Issues ugyanakkor azt is leszögezi, hogy tiszteletben tartja azok jogait, akik magukat melegként azonosítják, és ezen nem kívánnak változtatni.

Boris Johnson konzervatív párti polgármester azonban közölte: egyértelműen sértőnek tartja "azt a sugalmazást, hogy a homoszexualitás betegség, amelyből fel lehet épülni", és a maga részéről nem kívánja azt látni, hogy e felfogást buszokon hirdetik London utcáin.

Johnson hozzátette: London a világ egyik legtoleránsabb városa, de "az intoleranciával szemben intoleráns".

Az ügyben megszólalt Ken Livingstone, aki Johnson első számú baloldali kihívója lesz a május 3-ai helyhatósági és polgármester-választáson. Livingstone - London előző polgármestere - The Guardian című vezető baloldali napilap pénteki idézete szerint kijelentette: a Core Issues "homofób elképzeléseket terjeszt", amikor azt vallja, hogy "terápiával" meg lehet változtatni a melegek szexuális orientációját.

Mike Davidson, a Core Issues vezetője "cenzúrának" minősítette a szervezet hirdetéseinek betiltását.

MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook