Albániában idén tervezik az első melegfelvonulást

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

albán lmbt albán pride

Az ország legelső melegfelvonulását május 17-én a homofóbia és transzfóbia ellenes világnapon tervezik megrendezni helyi melegszervezetek. -"Május 17-e különleges nap lesz...  az LMBT zászlót először húzzuk fel Tiranában." - nyilatkozta Altin Hazizaj a Pink Embassy nevű szervezettől.

Nem késett a válasz kormányoldalról, Albánia védelmi minisztere Ekrem Spahiu gyorsan reagált: - "Egyetlen kommentárom a melegek parádéjához az, hogy véleményem szerint gumibottal kellene őket ütni."

 

Albánia hagyományos erősen patriarchális társadalma mélyen homofób, emberi jogvédő szervezetek arról számolnak be jelentéseikben, hogy  a melegeket rengeteg erőszak és diszkrimináció éri.

A meleg szervezetek Spahiu nyilatkozatára reagálva közölték, hogy bíróságra viszik az ügyet, hiszen szavai nyíltan erőszakra szólítottak fel és a diszkriminációellenes törvények alapján szeretnének eljárást indítani Spahiu ellen. Egy 2009-ben elfogadott törvény tiltja a szexuális orientáció miatti hátrányos megkülönböztetést akár 5 év börtönnel is büntethetik a hatóságok a minisztert.

Az albán kormányfő Sali Berisha alaposan megdorgálta miniszterét homofób kijelentése miatt, kijelentette: Ekrem Spahiu szavai elfogadhatatlanok és túlzóak. Berisha 2009-ben megpróbálta a melegházasság engedélyezését is keresztülnyomni a parlamenten, de terve akkor nem sikerült.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook