Francia elnökválasztás - Megfenyegették a baloldali jelöltet

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

franciaország homofóbia

Előzetes eljárást indított a párizsi ügyészség annak a levélnek az ügyében, amelyben Francois Hollande-ot, a francia elnökválasztás baloldali jelöltjét életveszélyesen megfenyegették - erősítették meg vasárnap a Le Parisien című fővárosi napilap értesülését igazságügyi források.

A nyomozást pénteken kezdte meg a párizsi rendőrség terrorelhárító részlege.

A Le Parisien szerint a délkelet-franciaországi Perpignanban csütörtökön feladott levelet pénteken kapta meg a kiemelt védelmet igénylő személyek biztosítását végző rendőri szerv. A borítékon az volt olvasható, hogy "jelenleg minden rendben".

A küldemény szerzője vagy szerzői a levélre Charles de Gaulle tábornok fotóját ragasztották, s magukat a Polgári Akció Szolgálat (Service d'action civique - SAC) tagjaiként tüntetették fel. Ezt az 1960-ban, az akkori köztársasági elnök támogatására alakult csoportot 1981-ben oszlatták fel az akkor hatalomra került szocialisták, miután az a vád érte a szervezetet, hogy egyfajta párhuzamos rendőrségként működött, s bűncselekményekbe is keveredett.

A szocialista jelölthöz intézett üzenetre egy koporsót is rajzoltak, s a polgárpukkasztó író, Boris Vian egyik metaforikus idézetével fenyegetőztek. A levél fogalmazói jelezték hogy Hollande-dal ellentétben nem támogatják a nem uniós, külföldi állampolgárok szavazati jogának megadását a helyhatósági választásokon, a homoszexuális párok házasságának engedélyezését, valamint elutasítják, hogy a július-14-i nemzeti ünnepen a tribünön Francois Hollande megjelenjen.

A szocialista jelölt stábja a sajtóhír nyomán azt közölte, hogy hozzájuk nem érkezett közvetlenül fenyegetés.

"Láthatják, még élek!" - így reagált sajátos humorával Hollande egy párizsi piacon tett látogatásán a hírre, amit egyébként nem kívánt kommentálni.

A köztársaságielnök-választás első fordulóját április 22-én, a második fordulót pedig május 6-án tartják Franciaországban, amelynek nagy esélyese a baloldali jelölt. Ha ma tartanák a második fordulót, a felmérések szerint Hollande 57-60 százalékkal győzne Nicolas Sarkozyvel szemben.

MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook