Szerb belügyminiszter: szélsőséges csoportok tervezett akciói miatt tiltották be a melegfelvonulást

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg pride melegfelvonulás

Különböző szélsőséges csoportok tervezett erőszakos akciói miatt  tiltotta be a szerb belügyminiszter pénteken a melegek vasárnapra tervezett belgrádi felvonulását és ez az oka annak is, hogy  a belgrádi utcákon szombat óta erős rendőri és csendőrségi járőrözés zajlik - derült ki a szerb belügyminiszter egy vasárnapi sajtónyilatkozatából.

Belgrádi értesülések szerint vasárnap a kora délutáni órákban a rendőrség előállított hat személyt, akik a szerb parlament előtti gyülekezésre készülődtek. A csoport tagjainál baseball ütőket és maszkokat találtak. Mindegyikük ellen vizsgálat indult.

Ivica Dacic belügyminiszter a Press című belgrádi újságnak nyilatkozva elmondta, hogy a különböző szélsőséges csoportok, amelyek ellenezték a melegek felvonulását, a főváros különböző pontjain gyújtogatásokat terveztek, láncokkal, petárdákkal, baseball ütőkkel akartak rátámadni a felvonulókra, dobozokba rejtett robbanószerkezeteket akartak elhelyezni a város különböző pontjain és az egyik "leglátványosabb" akcióként hatalmukba akartak keríteni egy autóbuszt, amellyel nekirontottak volna a menetnek. Dacic szerint az észak-koszovói történések, a szandzsáki feszült helyzet, a temerini őrizetbe vételek, az országban tapasztalható általános hangulat mind arra utalt, hogy egy ilyen felvonulás engedélyezése nagy kockázati tényezőket hordozott volna magában.

Miután a rendőrségtől értesültek arról, hogy a szélsőséges elemek külföldi képviseletek ellen is támadásokat terveztek, a Press újság beszámolója szerint az Egyesült Államok belgrádi nagykövete és más diplomaták is egyetértettek a rendőrség megelőző intézkedéseivel, jóllehet korábban a felvonulás engedélyezése mellett törtek lándzsát.

A Büszkeség Napjának szervezői vasárnapi sajtótájékoztatójukon élesen bírálták a rendőrséget, amiért meghátrált a szélsőségesek fenyegető "mozgolódásáról" értesülve.

Jelko Kacin, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője kijelentette: az uniós országok döntését bizonyára befolyásolni fogja a felvonulás betiltása, amikor azt mérlegelik majd, hogy Szerbiának mennyire sikerült felkészülnie a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

A szerb belügyminisztérium pénteki rendeletével betiltotta a melegek vasárnapi, belgrádi felvonulását és minden más nyilvános megmozdulást a hétvégén, kivéve a kulturális és sportrendezvényeket.

MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook