A szociáldemokraták nyerték a berlini tartományi választásokat

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Klaus Wowereit meleg

Az eddig is kormányzó szociáldemokraták (SPD) nyerték a vasárnap Berlinben  rendezett tartományi parlamenti választásokat. Történelmet írva bejutott  az első németországi tartományi törvényhozásba a 2006-ban alakult, az internet  szabadságért küzdő, meglehetősen idealista jelszavakat hangoztató Német Kalózpárt.

A televíziós előrejelzések szerint az SPD mögött a második helyen a kereszténydemokrata CDU végzett, megelőzve a Zöldeket és a reformkommunista Baloldal pártját.

Az önálló tartománynak számító német fővárosban tartott vasárnapi választás óriási meglepetése, hogy újabb helyi parlamentből esett ki a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP). A liberális FDP kudarca súlyos csapás az Angela Merkel kancellár vezette, a konzervatívokból és a szabad demokratákból álló országos kormánykoalíció számára. Az Európa egyik legtekintélyesebb politikusának tartott Hans-Dietrich Genscher korábbi külügyminiszter volt pártja ebben az évben immár az ötödik tartományi parlamentből esett ki. Mindez megfigyelők szerint jelentős mértékben megnehezítheti a kormányzást a hátralévő két évben Merkel koalíciója számára. A berlini CDU számára csekély vigasz, hogy a párt szavazatinak számát az öt évvel ezelőttihez képest kis mértékben növelte.

Az előrejelzések szerint a berlini képviselőház legerősebb pártja az SPD a szavazatok 29,5 százalékával  megelőzve a CDU-t (23,4) és a Zöldek pártját (18). A reformkommunista Baloldal pártja a voksok 11,6 százalékát szerezte meg.

A szabad demokraták hatalmas kudarcát jelzi, hogy a párt a korábbi 7,8 százalékhoz képest a szavazatok mindössze 2 százalékához jutott. Nem így a 2006-ban alakult Német Kalózpárt, amely egy csapásra 8,5 százalékot szerzett, ami szenzációnak számít.

Berlinben immár csaknem 10 éve Klaus Wowereit vezetésével a szociáldemokraták és a Baloldal pártjából álló, úgynevezett "vörös-vörös" koalíció volt hatalmon. Szakértők szerint az eddigi tartományi koalíciót a választások után a szociáldemokraták és a Berlinben eddigi legjobb eredményüket elért Zöldek kormányzati szövetsége váltja fel. Az azonban bizonyos, hogy Berlin kormányzó polgármestere, egyben a tartomány miniszterelnöke immár a harmadik ötéves ciklusra a rendkívül népszerű, a német politikusok közül homoszexualitását elsőként nyíltan vállaló, 57 esztendős Klaus Wowereit marad. Megfigyelők szerint az SPD Wowereit népszerűségének köszönheti újabb választási győzelmét. Ez is magyarázza, hogy a berlini polgármestert a szociáldemokraták lehetséges kancellárjelöltjeként említik a 2013-as országos parlamenti választásokra.

A berlini tartományi választás az idei "szuperválasztási" esztendő záró fejezete volt. Idén összesen hét tartományban rendeztek helyi törvényhozási választásokat, és azok szinte kivétel nélkül a Bundestagban ellenzékben lévő szociáldemokraták és elsősorban a Zöldek előretörését hozták. Angela Merkel kancellár pártja, a CDU a legtöbb tartományban  jelentős veszteségeket szenvedett, a liberális FDP számára pedig  egy kivételével valamennyi szavazás rendkívül súlyos kudarc volt.

MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook