Angela Merkel a konzervatívok, Larry Hagman a szociáldemokraták "aduja" a berlini választásokon

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Klaus Wowereit választások

A konzervatívok Angela Merkellel, a szociáldemokraták a Magyarországon is ismert Dallas televíziós filmsorozat korábbi sztárjával, a gonosz Jockey Ewingot alakító Larry Hagmannel kampányoltak a berlini tartományi választások hajrájában.

Az önálló tartománynak számító német fővárosban vasárnap csaknem két és félmillió szavazópolgár járulhat az urnák elé, hogy megválassza az új képviselőházat. A tét nemcsak a berlini kormánykoalíció jövőbeni összetétele, hanem közvetve a konzervatívokból és liberálisokból álló, országos koalíció jövője is. Az előzetes közvélemény-kutatások ugyanis azt jelzik előre, hogy Berlinben mind a CDU, mind a liberális FDP súlyos vereséget szenved.

A szombaton nyilvánosságra hozott felmérések szerint a német fővárosban a Klaus Wowereit vezette szociáldemokraták fölényes győzelme várható. Az 57 esztendős, homoszexualitását a német politikusok közül elsőként nyíltan vállaló Wowereit igazi showman, amit jelez, hogy az elmúlt 48 órát Larry Hagmannel kampányolta végig. A kormányzó polgármester - aki ebben a minőségében 10 éve irányítja a várost - rendkívül népszerű, és ebből semmit nem von le az, hogy Berlin csillagászati adóságokkal rendelkezik.

A konzervatívok aduja a kampányban Angela Merkel kancellár volt, aki élesen bírálta a szociáldemokrata városvezetés politikáját. A kancellár Wowereitnek nem csupán a 60 milliárd eurót meghaladó adósságot rótta fel, hanem az oktatás - általa rendkívül rossznak minősített - helyzetét, az óvodai férőhelyek hiányát, valamint a gyermekszegénységet is. Merkel azonban ennek ellenére  felismerte: a helyi problémák hangsúlyozásával pártja aligha képes a szociáldemokratákat megszorítani. Ezért a kancellár kormányának az euróválsággal kapcsolatos politikáját állította kampányának középpontjába, hangsúlyozva, hogy minden eladósodott országnak - elsősorban Görögországnak - teljesítenie kell házi feladatát, továbbá, hogy személy szerint a leghatározottabban ellenzi az eurókötvény - Németország számára előnytelen -  bevezetését.

A Dallas filmsorozat volt főszereplője mellett ugyancsak Klaus Wowereit megválasztásáért kampányoló Sigmar Gabriel szociáldemokrata pártelnök viszont elsősorban a kormány pénzügyi politikáját, továbbá a ténylegesen rendkívül éles koalíciós ellentéteket bírálta.  A pártelnök arra szólította fel a kancellárt, hogy vagy teremtsen rendet kormányában, vagy pedig döntsön az idő előtti választások kiírásáról.

A német fővárost jelenleg - Klaus Wowereittel az élen - egy a szociáldemokratákból és a Baloldal pártjából álló koalíció irányítja. Szakértők azt valószínűsítik, hogy a választások után a Baloldal helyét a Zöldek pártja veszi át, és Berlin élén "vörös-zöld" kormány áll majd. Elemzők azt jövendölik, hogy eddigi tartományi mélyrepülését folytatva kiesik a helyi törvényhozásból a Szabad Demokrata Párt, a liberálisok helyét viszont - történelmi meglepetést okozva - az információ, illetve az internet szabadságáért küzdő, mellesleg ingyenes tömegközlekedést is sürgető Német Kalózpárt veszi át. Egyes felmérések szerint a "kalózok" akár 9 százalékot is szerezhetnek.

MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook