Pápalátogatás - Rendkívüli biztonsági intézkedések Berlinben

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Benedek pápa homofóbia

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek Berlinben XVI. Benedek pápa fogadására. A katolikus egyházfő a jövő hét közepén érkezik négynapos hivatalos látogatásra Németországba, a vizit első napját Berlinben tölti.

A pápa biztonságára több ezer rendőr ügyel, mesterlövészeket és rendőrkutyákat vetnek be, és a hatóságok elrendelték: az Olimpiai Stadionban csütörtökön este esedékes istentisztelet idején meghatározott körzetekben - 17 és 21 óra között - az ablakokat zárva kell tartani. Az integetési tilalom XVI. Benedek pápa biztonságát szolgálja - érveltek a hatóságok, és a rendelet megszegése esetén kemény fellépést helyeztek kilátásba. Szakértők szerint Berlin évek óta nem volt olyan "biztonsági zárlat" alatt, mint amilyen a pápai látogatás idején várható.

A szigorú biztonsági intézkedések egyik oka, hogy különböző szervezetek, illetve csoportok a berlini vizit idejére tüntetéseket jelentettek be. A kezdeményezők - köztük a homoszexuálisok és leszbikusok szövetsége - a katolikus egyház szexuális tanításai, a homoszexuálisokkal szembeni "megkülönböztetések", illetve a pápának az abortusszal, illetve az óvszerrel kapcsolatos nézetei miatt kívánnak tiltakozni. A hatóságok engedélyezték  a tervezett megmozdulásokat, azt azonban megtiltották, hogy azokra az eredeti helyszínen, a Brandenburgi kapu közvetlen közelében kerüljön sor. A tiltakozásokat azokra az órákra tervezik, amikor a katolikus egyházfő beszédet mond a parlamentben, illetve a kancellárral, majd az államfővel találkozik.

A tervezett tiltakozások némi vitát váltottak ki a politikusok és az egyházi vezetők körében. Többen bírálták a homoszexualitását nyíltan vállaló Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármestert, aki megértését fejezte ki a tüntetésekkel kapcsolatban. A bírálatokat elutasítva a polgármester azzal érvelt, hogy mindez az állampolgárok alkotmány biztosította joga, az egyetlen előfeltétel csupán, hogy a tiltakozó akciókra békésen és demokratikus keretek között kerüljön sor.

"Berlin örül XVI. Benedek látogatásának, és a hagyományos vendégszeretettel várja őt" - hangsúlyozta a német főváros vezetője, aki csütörtök délután külön is találkozik a katolikus egyházfővel.

Szigorú biztonsági intézkedésekkel készülnek a pápa fogadására a türingiai és a baden-württembergi hatóságok is. Az egyházfő Berlin után ugyanis ezt a két tartományt keresi fel, és mindkét helyszínen hasonló tüntetések várhatók. Ezzel összefüggésben Christine Lieberknecht, Türingia konzervatív miniszterelnöke azt hangoztatta, hogy a bejelentett tiltakozások a véleményszabadság részét képezik.

MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook