A vallási szabadság és a melegek házassága

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

melegházasság vallás

Az amerikai Illinois állam négy katolikus örökbefogadási szervezete is ellenzi az azonos neműek családalapítását. Az azonos neműek házasságát legalizáló törvény július 1-én lépett érvénybe Illinois államban. A jogszabály értelmében a homoszexuálisok is örökbe fogadhatnak gyermekeket, azaz ugyanolyan adoptálási jogokat érvényesíthetnek, mint a heteroszexuális párok.

Szakadékok

Az egyenlő jogokat biztosító törvény értelmében minden örökbefogadási szervezetnek el kell fogadnia a homoszexuálisok igényléseit, még akkor is, ha azok szöges ellentben állnak az adott intézmény alapelveivel. Nem is kellett sokáig várni a tiltakozásra, ugyanis az Illinois államban működő négy katolikus örökbefogadási szervezet a törvény felfüggesztését kérte, mondván: olyat kérnek tűlük, ami ellenkezik vallási meggyőződésükkel. Állításuk szerint munkájuk és missziójuk is veszélybe kerülne, ha homoszexuálisoknak adnának örökbe gyermekeket. Az Egyesült Államok hat államában kelhetnek egybe legálisan a homoszexuálisok: Kaliforniában, Nevadában, New Jersey-ben, Oregonban, Washington és Illinois államban gyakorolhatják a meleg párok a házasság adta jogokat.

John Schmidt illinoisi bíró szerint felvetődik egy kérdés: az államnak kötelessége-e kapcsolatban állni ezekkel a non-profit katolikus szervezetekkel? Schmidt szerint a válasz: nem. A Thomas More Alapítvány állítása szerint az ügyben felszólaló katolikus csoportok nem függnek Illinois államtól, azaz nem kötelezhetőek arra, hogy betartsák az egyneműek házasságára vonatkozó törvényt, főleg mivel a vallási szabadságot biztosító törvény kimondja: mindenki szabadon gyakorolhatja hitét.

A politikailag konzervatív szervezetek évek óta hangoztatják, hogy sok negatív hátulütője lehet a homoszexuális házasságoknak, beleértve a vallási vonatkozást is. Úgy tűnik, hogy most kiütköztek a törvény hiányosságai.

Forrás: mindennapi.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook