Van, ahol még halálbüntetés jár a homoszexualitásért

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

homoszexualitás halálbüntetés

A világ öt országában halálbüntetés jár érte, hetvenhat országban pedig bűncselekménynek számít a homoszexualitás. „Az EU-nak fel kellene függesztenie a kapcsolatot azokkal az országokkal, amelyek nem tartják tiszteletben az emberi jogokat” - mondta Michael Cashman szocialista, brit képviselő, a melegjogi frakcióközi csoport alelnöke.

Ez az emberi jogi szakbizottság tegnapi ülésén hangzott el, ahol a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek jogegyenlőségéről volt szó. „Sok bátorságra van szükség, sokat kell még tenni a jogegyenlőség megteremtéséért”- mondta Ulrike Lunacek, zöldpárti, osztrák képviselő, aki a melegjogi frakcióközi csoport alelnöke is egyben.

Bár Európában a melegek több országban is házasságot köthetnek és gyermeket is örökbe fogadhatnak, az ILGA nemzetközi melegjogi szervezet szerint egyetlen európai ország sem állíthatja, hogy teljes mértékben megvalósult volna a jogegyenlőség.

A világ más részein ennél sokkal drámaibb a helyzet: Iránban, Mauritániában, Szaúd-Arábiában, Szudánban, Jemenben, illetve Szomália és Nigéria bizonyos részein halálbüntetés jár a homoszexualitásért, közel nyolcvan országban pedig bűncslekménynek számít az azonos neműek közti szexuális kapcsolat. A szexuális alapon történő diszkriminációt tiltó jogszabályok mintegy hatvan országban léteznek.

„Az EU-nak nagy felelőssége van abban, hogy az emberi jogokat a világon mindehol tiszteletben tartsák” - figyelmeztetett Mauro Cabral, egy argentin melegjogi szervezet képviselője. „Mindemellett optimista vagyok. A homoszexualitást végre már nem betegségként kezelik” - tette hozzá.

Május 17-én, a homofóbia elleni világnapon Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke is kiállt a jogegyenlőség mellett és elítélte a szexuális orientáció miatti diszkriminációt.

Europarl

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook