Az azonos neműek házasságának engedélyezését követelték a párizsi melegfelvonulás résztvevői

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg felvonulás párizspárizs

Az azonos neműek házasságának engedélyezését követelték a jövő évi elnökválasztás jelöltjeitől a szombati párizsi melegfelvonulás résztvevői. "Az egyenlőségért 2011-ben vonulok, 2012-ben szavazok" jelszóval a francia fővárosban immáron tízedik alkalommal megrendezett Gay Pride-on több tízezren vettek részt: a karneváli hangulatú menet kora délután indult el a Bastille tér felé, ahol este hatalmas utcabált tartottak.


Az Ifop közvélemény-kutató intézetnek a Ouest-France regionális lap vasárnapi kiadásában megjelenő felmérése szerint a franciák 63 százaléka támogatja az azonos neműek házasságának engedélyezését, s 58 százalékuk az örökbefogadást is lehetővé tenné a homoszexuális párok számára.

A francia nemzetgyűlés tíz évi társadalmi vitát követően 1998-ban fogadta el az élettársak, köztük a homoszexuális párok életközösségét elismerő törvényjavaslatot (PACS), amely a hetero- és homoszexuális pároknak a házaspárokéhoz közelítő jogi státust biztosít. Az ellenzéki szocialistáknak az azonos neműek házasságának engedélyezéséről szóló törvénytervezetét azonban két héttel ezelőtt a jobbközép kormánytöbbség leszavazta a nemzetgyűlésben.

"Még nem mondjuk meg, kire kell (az elnökválasztáson) szavazni, de jelezzük a politikusoknak, hogy mostantól a kérdést illetően szigorúak leszünk" - jelentette ki Nicolas Gougain, a párizsi Gay Pride-ot szervező leszbikus, meleg, bi- és transzszexuális szervezeteket tömörítő egyesület (Inter-LGBT) szóvivője. Jelmondatunk "erős üzenet a politikusoknak" - tette hozzá. Elmondta, hogy az idei melegfelvonulással azt szeretnék elérni, hogy a jogegyenlőség a 2012-es elnökválasztási kampány egy fő témája legyen.

Az Inter-LGBT "a homoszexuális családok elismerését", az azonos neműek házasságának és számukra az örökbefogadás engedélyezését követeli, valamint egy olyan törvényt is szeretnének, amely megkönnyítené a transzszexuális személyeknek a nemükre vonatkozó adatok megváltoztatását a hivatalos papírokban.

"Ha a szavazatainkat akarják, adjanak nekünk jogokat!" - írta a blogján Emmanuel Blanc, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) homoszexuális tagjai egyesületének, a Gaylibnek az elnöke, aki maga is részt vesz a szombati felvonuláson. A kormánypárti aktivista sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az UMP az elmúlt három évben nem mert előrelépni a jogegyenlőség területén, pedig szerinte a 2007-es elnökválasztási kampánynak Nicolas Sarkozy későbbi konzervatív államfő "nagy frissességet és modernitást" kölcsönzött.

Forrás: MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook