Francia nem a melegek házasságára

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg házasságmeleg

A francia alsóház kedden tartott zárószavazást a szocialista frakció által beadott, az azonos neműek házasságát bevezető törvénytervezetről. A jobboldali többségű parlament nemmel szavazott, de valószínű, hogy a közeljövőben újra napirendre kerül a kérdés.


Mint várható volt, a jobboldali többségű francia alsóház elutasította az ellenzéki Szocialista párt (PS) által benyújtott törvénytervezetet, amely engedélyezte volna az azonos neműek házasságát. Franciaország  elsők között, 1999-ben vezette be az azonos neműek számára is nyitott regisztrált élettársi kapcsolat intézményét (PACS) , amely azóta is nagy népszerűségnek örvend. Tavaly például homo- és heteroszexuális párok összesen több mint kétszázezer élettársi kapcsolatot regisztráltak, ami megközelítette a házzaságkötések számát.

A mostani törvénytervezetet jegyző Patric Bloche (PS, Párizs) viszont azt hangsúlyozta, hogy a PACS, bár rendkívül sikeres forma, még a múlt évezredben született, ideje a tövényhozásnak is újra foglalkoznia a kérdéssel: "válaszolnia az társadalmi várakozásra, amely alapvetően támogatná az azonos neműek házzaságát". Bár a kedd délutáni zárószavazáson a törvénytervezet nem ment át a parlamenten, figyelemreméltó, hogy a Sarkozy elnököt támogató többség néhány tagja a tervezet mögé egységesen felsorakozó ellenzékkel szavazott, mások pedig elvi okokból tartózkodtak, vagy nem szavaztak.

A parlamenti felszólallások elemzői azt hangsúlyozták, hogy az 1999-ben a baloldali többség által megszavazott, PACS egyeztetésekor fellángoló parázs vita ezúttal elmaradt. Mindössze az a kormánypárti padsorokból érkező hozzászólás keltett némi felháborodást, felvetve a kérdést, miszerint "a szokások fejlődése jegyében társadalmunknak más szexuális gyakorlatokat is jóvá kellene hagynia? És miért ne a házasság az állatokkal, vagy a poligámia?". Alapos ideológiai vita sem bontakozott ki, a kormány álláspontját ismertető Michel Mercier igazságügyi miniszter lényegében mindössze annyit mondott: "nem fogom meglepni önöket, a kormány nem támogatja [a tervezetet]", majd hozzátette: "a házasság a családi közösség alapját jelentő intézmény marad, még ha már nem az együttélés és gyermeknevelés egyetlen modellje".

Az azonos neműek házasságának kérdése feltehetőleg a 2012 tavaszán esedékes elnöki és parlamenti választásokat megelőző kampány központi témája lesz Franciaországban. A baloldal elnökaspiránsai már most leszögezték: szocialista győzelem esetén az új parlament újra napirendre tűzi majd a kérdést, és megnyitja a házasság intézményét az azonos neműek előtt.

A kitekinto.hu engedélyével

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook