Vállalta másságát egy szlovák parlamenti képviselő

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

szlovákiacoming out

Szlovákiában először vállalta fel a nyilvánosság előtt homoszexualitását egy parlamenti képviselő. Stanislav Fořt, az SaS képviselője egy lapinterjúban beszélt a homoszexualitás társadalmi elfogadottságáról, s hogy milyen meleg politikusnak lenni Szlovákiában.

A képviselő a Sme napilapnak adott interjújában elmondta: a parlamentben vannak és lesznek meleg politikusok. „Ez normális dolog. Külföldön senkinek sincs problémája nyíltan beszélni szexuális orientációjáról, a szlovák társadalomnak azonban még meg kell érnie“ – jelentette ki. Hozzátette: ezekről a politikusokról közvetlen környezetük tudja, hogy saját nemükhöz vonzódnak, ám orientációjuk sajtóval és politikai tevékenységükkel kapcsolatban nem nyilvános.

Érnie kell a társadalomnak

A szivárványos meneten megjelent egy cseh EP-képviselő és egy énekesnő is, nyíltan vállalva másságát, ám egyetlen szlovák celebritás vagy politikus sem jelent meg. Fořt szerint nem lehet felgyorsítani a folyamatot, s ez talán nem is lenne túl szerencsés. „Ha például a törvénykezés megelőzné a közvélekedést, akkor a törvényt nagyon gyorsan el lehet törölni. Rosszabb azonban az abból fakadó csalódás, hogy valami létrejött, és nem működött. Nem értek egyet a kiforratlan megoldásokkal“ – vélte. Arra a felvetésre, hogy ezen emberek megjelenése nem is törvénykedési szempontból, inkább a társadalom vélekedésére gyakorolt hatásai és a szolidaritás miatt lehetne hasznos, azt felelte: „Mikor Michal Dočolomanský színész távozott a világról, életének utolsó hónapjait szenzációhajhászás kísérte. Ő volt az egyik olyan ember, aki jelentős segítséget nyújthatott volna a homoszexuálisoknak a láthatóvá válás szempontjából. Önökre hagyom, miért nem tette ezt meg.“

Fořt az első politikus, aki nyíltan vállalja másságát. Elmondása szerint ő maga soha nem találkozott támadással, vagy olyan dolgokkal, amik kárt okoztak volna neki, vagy érdekeinek. A parlamentben sem találkozott negatív reakciókkal. Meglepte őt, hogy például a KDH képviselőinek többnyire nagyon realista felfogásuk van ezzel kapcsolatban. „Úgy érzem, hogy ők csupán nem tudnák nyilvánosan kijelenteni álláspontjukat, mert nem tudnák azt megmagyarázni választóiknak“ – vélte. Úgy gondolja, hogy a kereszténydemokraták nehéz helyzetben vannak, mivel politikai végüket jelentené, ha pozitívan nyilatkoznának a melegekről. „Képzeljék magukat egy olyan KDH-s vagy más keresztény csúcspolitikus helyzetébe, akinek homoszexuális gyermeke, rokona van. Az aktív politikában talán hárman vannak ilyen helyzetben. Nagy dilemmával küzdenek, amit nem irigylek tőlük“ – tette hozzá.

A meleg fiataloknak más az életútja

Stanislav FořtVéleménye szerint a szlovákiai melegek inkább a nagyobb városokba költöznek, ahol névtelenségben élhetnek. Tipikus városként említette Prágát, mely nyelvi és kulturális szempontból is közel van, s emellett toleráns is. Véleménye szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének csehországi bevezetése után több ezren kötöttek ilyen kapcsolatot, a társadalommal azonban semmi komoly nem történt.

Fořt szerint egy homoszexuális fiatal egészen más életutat jár be, mint heteroszexuális kortársai. „Mikor az ember 16-18 éves, be kell sorolnia önmagát, olyan dolgokkal foglalkozik, melyek másoknál természetesek, mivel történelmileg és kulturálisan adottak. Önök tudják, hogy munkát találnak, megházasodnak, gyereket vállalnak, majd nyugdíjba mennek. Durván ilyen elképzeléssel kezdi meg életét egy heteroszexuális ember. Egy olyan embernek azonban, akinek ez nincs meg, előbb meg kell válaszolnia sok kérdést, s ez kiad egy életszakaszt. Ezután dűlöre kell jutni a szüleivel, akiket az foglalkoztat, milyen kilátásai vannak gyereküknek, s félteni kell-e őt. Nem mindig végződik ez jól“ – magyarázta.

Elmondása szerint Európában léteznek olyan szülői közösségek, melyek segítenek feldolgozni ezt a dolgot. Szlovákiában azonban nincs ilyen.

Eljön majd a bejegyzett élettársi kapcsolatok ideje

A képviselő az egészségügyi témákkal foglalkozik, ezt tartja fontosnak. „Ha valaki más szexuális orientációjú, az nem jelenti azt, hogy egész életét ennek szenteli. Számomra ez megoldott dolog, a politikában nem kell hogy feltétlenül ez legyen a fő témám“ – mondta. „A témát beleültettem az SaS politikai programjába. Ebben az értelemben célba értem a maratonon. Elégedett vagyok azzal, amit sikerült elérni“ – jelentette ki. Elmondása szerint már nagy eredmény, hogy a témáról beszélnek, a parlamentben is terítéken van, s a politikai élvonal sem mellőzi.

Úgy véli, Szlovákiában eljön az idő, mikor bevezetik a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét. „Erre akkor kerül sor, mikor létrejön egy standard szociáldemokrata párt, mellyel a liberális pártok általában keresztülviszik az élettársi kapcsolatokat. A Smer nem ilyen párt“ – mondta. Nem hiszi, hogy erre még évtizedeket kell várni, hiszen a bejegyzett élettársi kapcsolatokat már olyan hagyományosan keresztény országokban is bevezették, mint Írország, Spanyolország vagy Portugália.

Arra nem tudott egyértelmű választ adni, vajon felkészült-e Szlovákia arra, hogy meleg párok fogadjanak örökbe gyerekeket. „Számomra nincs egyértelmű válasz. Ha mond nekem egy konkrét gyermeket és párt, kommentálni tudom a bizottság döntését az ügyben. Ez ugyanolyan, mint ha azt kérdezné, alkalmas-e egy heteroszexuális pár az örökbefogadásra. Néha igen, néha nem“ – vélte. Ő személy szerint – ahogy elmondása szerint a meleg párok többsége – jelenleg nem akar örökbe fogadni.

A lap kérdésére, nem fél-e a negatív reakcióktól ilyen nyílt interjú után, azt felelte: „Optimista vagyok. Talán nem lesznek negatív reakciók. Ha igen, valahogy megoldom.“

Bumm.sk

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook