Az amerikaiak többsége támogatja a melegházasságot

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleghazassagl melegházasság

Most először mutatják azt a közvélemény-kutatások az Egyesült Államokban, hogy az amerikaiak többsége támogatja az azonos neműek házasságát. Néhány éve még csak a 30 évesnél fiatalabbak körében voltak többségben a melegek esküvőjét támogatók, most már a harmincas-negyvenes korosztályban is.

A kérdést egy évtizede teszik fel kutatók az amerikaiaknak, s a pénteken ismertetett felmérés szerint az Egyesült Államok polgárainak 53 százaléka támogatja a melegházasságot, ez több mint húsz százalékkal magasabb, mint a 2004-es mélyponton mért 32 százalék. Az ABC News és a Washington Post által megrendelt kutatásban 1005 amerikai felnőttet kérdeztek a témában az elmúlt négy hétben. Gary Langer, a közvélemény-kutatást végző cég vezetője mérföldkőnek nevezte a mostani eredményeket, amelyek szerinte hosszan tartó, drámai erejű változást mutatnak a közvéleményben.

Öt évvel ezelőtt még csak 30 évnél fiatalabbak körében kapott többséget a melegházasságok támogatása, most már a harmincas-negyvenes éveikben járók között is - mutatja a felmérés.

Mindemellett az amerikaiak nagyon megosztottak a témában, nagyjából ugyanannyian nagyon ellenzik, mint amennyien nagyon támogatják, hogy az azonos neműek is házasodjanak egymással. A republikánus szavazók kétharmada ellene van a hivatalosan is elismert melegesküvőknek, a náluk is konzervatívabb evangéliumi protestáns közösségek tagjai között pedig háromnegyedes az elutasítás.

A melegek házassága az Egyesült Államok öt államában és a fővárosban, Washingtonban is legális, néhány másik államban pedig a homoszexuálisok élettársi kapcsolatát ismerik el. Az Obama-kormány múlt hónapban jelentette be, hogy tovább már nem áll ki egy 1996-os, a házasságok védelméről szóló törvény mellett, ebben szövetségi szinten tiltják a melegek házasságát. Az amerikai törvényhozás alsóházában többségben lévő republikánusok már be is jelentették, hogy bíróságon támadják meg az elnök döntését.

Forrás: hvg.hu

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook