Csökken a melegházasság elutasítottsága

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

usa melegházasság

Első ízben csökkent 50 százalék alá a melegházasságot elutasító állampolgárok aránya az Egyesült Államokban. A szakértők szerint az azonos neműek házasságát elutasítók arányának csökkenésével párhuzamosan folyamatosan nő az azt támogatók száma.


Az amerikai Pew Research Center tizenöt éve méri rendszeres időközönként az amerikai társadalom melegházasságra vonatkozó attitűdjét. A legfrissebb kutatási eredmények szerint az elmúlt másfél évtizedben először csökkent 50 százalék alá azok aránya, akik az azonos neműek házasságát elfogadhatatlannak tartják. 1996-ban a megkérdezettek 65 százaléka ellenezte, és csak 27 százaléka támogatta a melegek házasságkötését. Az aktuális számok viszont azt mutatják, a lakosságnak már csak 48 százaléka ellenzi, 42 százaléka viszont támogatja az azonos nemű párok egybekelését.

Makacs demográfiai különbségek

A szakértők eredményei szerint az attitűdváltozás számos társadalmi csoportban kimutatható, igaz egyes demográfiai jellemzők megléte továbbra is nagyobb arányú ellenérzéssel párosul. Korcsoportok szerint a legfiatalabb társadalmi réteg, az 1980 után született fiatalok támogatják leginkább, 53 százalékos arányban a melegházasság legalizálását. Esetükben csak 39 százalékos az elutasítók aránya. Rajtuk kívül csak az 1965 és 1980 között születtek körében több a támogatók, mint az ellenzők az aránya, az idősebb korcsoportokban már rendre többen vannak, akik elutasítják a melegek házasságkötésének törvényesítését, mint azok, akik elfogadják.

A támogatottság a nagy gazdasági világválság és a II. világháború vége között született, ún. néma generáció tagjai körében a legalacsonyabb, összesen 29 százalékos, bár ez a szám még így is jelentősen meghaladja a 2003-ban, körükben mért 17 százalékos egyetértési arányt.

A demokraták vagy republikánus szavazók a nagyobb támogatók?

A kérdés megítélésében egyértelmű különbséget mutatnak a válaszadók pártszimpátia szerinti szűrése esetén is. A kérdés támogatása hagyományosan a demokrata szavazók körében a legmagasabb, jelenleg 53 százalék támogatja, és 38 százalék ellenzi. Az önmagukat függetlennek minősítő voksolók 44, míg a republikánusok alig 24 százaléka ért egyet az azonos neműek házasságkötésének legalizálásával. Az előbbiek esetében 43, utóbbiaknál 69 százalékos az elutasítók aránya. A demokrata és republikánus szavazói csoportokon belül is kimutathatók különbségek. A liberális demokraták 75 százaléka a melegházasság mellett, 20 százaléka ellene foglal állást. A konzervatív republikánusok körében hasonló, bár ellenkező irányú arányok mutathatók ki: 77 százalékuk ellenzi, 16 százalékuk támogatja a melegek ügyét.

Hogyan vélekednek a spanyolajkúak az afro amerikaiak?

Egyéb demográfiai jellemzőket figyelembe véve megállapították, hogy a fehér bőrű lakosságot osztja meg leginkább a kérdés: körükben 46 százalék az ellenzők és 44 a támogatók aránya. Ezzel szemben a spanyolajkú csoportok körében valamivel nagyobb (47% ellenzi, 41% támogatja), a fekete bőrül lakosságon belül lényegesen nagyobb (59% ellenzi, 30% támogatja) a melegházasságot elutasítók és támogatók aránya közötti különbség.

Az iskolázottságot és a nemi különbséget tekintve a korábbi felmérések eredményeihez hasonlóan alakultak a mutatók. A két nem közül továbbra is a nők körében élvez nagyobb elfogadottságot az azonos nemű párok egybekelésének lehetősége, míg az iskolai végzettséget tekintve a legmagasabb végzettséggel rendelkezők a legelfogadóbbak. A felekezeti hovatartozást tekintve a felekezethez nem tartozók (62%) és a zsidó vallásúak (76%) körében a legmagasabb az elfogadók aránya. A katolikusok 46 százaléka támogatja, 42 százaléka ellenzi, míg a protestánsok esetében 31 százalék elfogadná, 59 százalék pedig elutasítja a melegházasságot. Mindkét csoportra igaz ugyanakkor, hogy a templomba járás gyakoriságával párhuzamosan változik az elutasítók és elfogadók aránya. A kutatás eredményei szerint minél ritkábban vesz részt valaki istentiszteleten, annál nagyobb valószínűséggel támogatja az egynemű párok egybekelését.

Mégsem ügydöntő kérdés az időközi választásokon

A Pew kutatása szerint az idén novemberben esedékes időközi választások során nem a melegházasság lesz az ügydöntő kérdés a voksok leadásánál. A megkérdezettek 90 százalékos arányban a gazdasági, 88 százalékban a munkaügyi problémákra vonatkozó megfontolásokat tekinti meghatározónak a választás során. A szavazatok leadásánál az egészségügy, a terrorizmus, az adózás, a bevándorlás, a környezetvédelem, mind nagyobb súllyal esik latba, mint a jelölt azonos neműek házasságkötésére vonatkozó állásfoglalása.

Forrás: Patika Magazin

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook