Változást sürgetnek az AIDS elleni globális harcban

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

hivDecember 1-je az AIDS elleni küzdelem világnapja. Ebből az alkalomból több mint 20 nemzetközi és nemzeti, AIDS-cel foglalkozó szervezet egy közös nyilatkozatban követelik, hogy a kormányok foglalják bele az emberi jogok védelmét a HIV-vírus elleni erőfeszítéseikbe.

A deklaráció célja, hogy felhívja a figyelmet az AIDS-cel kapcsolatos emberi jogi kérdésekre, és arra a tényre, hogy a betegséggel kapcsolatos és a veszélyeztetett csoportok elleni emberi jogi jogsértések magát az eredményes AIDS elleni fellépést veszélyeztetik. Közös nyilatkozatban követelik, hogy a kormányok foglalják bele az emberi jogok védelmét a HIV-vírus elleni erőfeszítéseikbe.

Huszonöt vezető AIDS szervezet jelentős változást sürget a HIV/AIDS elleni globális harcban. Ezt megerősítendő a mai napon egy eddig példa nélküli közös nyilatkozatot adtak ki arról, hogy az általános- és emberi jogok védelmét előtérbe kell helyezni az HIV elleni küzdelemben.

 

"Tisztán látható és egyszerű: ha nem koncentrálunk a törvényekre és az emberi jogokra, az AIDS elleni globális harcot elveszítjük" - mondta Jonathan Cohen, a nyilatkozatot szponzoráló Open Society Institute munkatársa. "Ezt szélesebb körökben elismerik, mégis kevés kormány biztosítja az emberi jogok védelmét a HIV-fertőzöttek és a veszélyeztettetek számára."

Emberi jogok és HIV/AIDS: Most még inkább, mint valaha! című nyilatkozat a HIV-vírus által legveszélyeztetettebbekre, a nőkre, a fiatalokra, az intravénás kábítószerélvezőkre , a szexmunkásokra, a meleg és biszexuális férfiakra, valamint a fogvatartottakra fekteti a hangsúlyt. Ezen csoportok számára kiemelt fontossággal bírnak az érthető HIV-megelőzési és kezelési programok, beleértve az antiretrovirális gyógyszerekhez való hozzáférést. Ennek ellenére ezeket a csoportokat világszerte folyamatosan éri diszkrimináció és sokszor nincsen hozzáférésük életmentő programokhoz. Ennek az az eredménye, hogy a HIV-vírus ellenőrizetlenül terjed tovább számos közösségben világszerte.

Az ENSZ szerint az Afrikán kívüli HIV-fertőzöttek közel egyharmadát a kábítószerélvezők közös tűhasználata okozza. Oroszországban mégis betiltották a heroinfüggőség gyógyítására használt metadon terápiát. A HIV-vírus sebesen terjed a volt szovjet tagállamok börtöneiben, ahol a fogvatartottak nem jutnak óvszerhez, steril tűhöz, kábítószerfüggőségre használt hatásos gyógyszerekhez, önkéntes HIV-teszteléshez és HIV gyógyszerekhez.

Raminta Stiuykite, az Eurázsiai Ártalomcsökkentő Hálózat munkatársa szerint, a steril tűk biztosítása a legolcsóbb és a leghatékonyabb módja a HIV-vírus terjedésének meggátolására a kábítószerélvezők köreiben, de ezen erőfeszítések teljesen feleslegesek, ha a rendőrség zaklatja és letartóztatja őket a tűcsere programok helyszínein. Azzal, hogy lezárják a HIV-megelőzéshez és kezeléshez vezető utat a kábítószerélvezők előtt, a társadalom egészét teszik ki veszélynek.

Az emberi jogi nyilatkozat akkor született, amikor a hatásos HIV-megelőzési-, kezelési-, és gondozási programokat támadások érték. Ez év elején a WHO és a UNAIDS kiadott egy útmutatót, melyben azt tanácsolják, hogy bizonyos esetekben HIV-tesztnek kell alávetni embereket, amennyiben ezt nem utasítják kifejezetten vissza. Számos szakértő aggodalmát fejezi ki ezzel kapcsolatban. Azáltal, hogy az emberi jogokat figyelmen kívül hagyják a rutin tesztelések során, a kényszerítő, tömeges tesztelés jelenhet meg. Az ilyen jellegű programok további megbélyegzéshez vezethetnek és eltéríthetik a rászorulókat a szükséges kezelések felkeresésétől.

Az AIDS szervezetek szerint a jogi védelem hiánya a legveszélyeztetettebb földrészen élő és a fertőzöttek nagy részét kitevő afrikai nők számára illusztrálja a legjobban azt, hogy a közegészségügyben igenis helyet kell biztosítani az emberi jogoknak. Afrika hatályos törvénykezései szerint a nőknek nem biztosított az egyenlő hozzáférés joga a váláshoz, a tulajdonhoz és az örökséghez. Ennek gyakran az a következménye, hogy erőszakos és poligám házasság csapdájába esnek. Ezt a helyzetet súlyosbítja a kormányok mulasztása, miszerint nem helyezik vád alá a családon belüli erőszakoskodót, sőt a házasságon belüli nemi erőszakot sem ismerik el.
Szakértők szerint ezekben a helyzetekben a HIV-vírus-terjedés megakadályozásának nem csak egészségügyi, hanem jogi akadályai is vannak.

A nők jogait védő törvények az afrikai országokban rendszerint alulmaradnak, miközben a HIV-vírussal kapcsolatos kényszerítő eljárások napirenden vannak." - mondta Christine Stegling, a Botswana Network on Ethics, Law and HIV/AIDS munkatársa. "Ez egy szomorú kép a jelenlegi AIDS elleni globális küzdelem állapotáról."

A nyilatkozatot aláíró szervezetek felszólítják a kormányokat és a nemzetközi adományozókat, hogy tegyenek konkrét lépéseket annak érdekében, hogy az emberi jogok központi szerepet kapjanak az AIDS-programokban. Az aláírók továbbá azt is sürgetik, hogy a letartóztatott és zaklatásoknak kitett emberi jogokat védő AIDS-aktivistákat azonnal helyezzék védelem alá.

klikkhir.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook