Mexikóban is fogadhatnak örökbe a melegek

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg családmexikó

A Human Right Watch emberi jogi szervezet véleménye szerint a Mexikói Legfelsőbb Bíróság döntése mérföldkőnek számít, mely megadja a jogot az országban élő meleg pároknak, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe. Ez a kezdeményezés az élet minden területén elérni kívánt egyenlő bánásmód felé az egyik alappillér.
A Legfelsőbb Bíróság örökbefogadással kapcsolatos döntése tulajdonképpen egy válasz a központi szövetségi ügyvédi iroda 2009 decemberi felvetésére, mely Mexikó City és környéke körzetében kiterjesztené a házasság intézményét, jogot adva ezzel a meleg pároknak is a házasodásra.


A központi ügyvédi iroda arra a következtetésre jutott, hogy a jelenleg érvényben lévő törvény sérti a család intézményét és a "gyermekek érdekeit az szolgálja a legjobban" ha az LGBT embereknek is alkotmányos jog adja meg a lehetőséget az örökbefogadásra.

A Bíróság, ugyanakkor, kijelentette, hogy a család intézménye nem korlátozódhat egy férfi és egy nő szövetségére. A Bíróság példaként az Emberi Jogok Európai Bizottságának döntését hozta fel az E.B. kontra Franciaország perben, ahol egy leszbikus nőtől nem vonhatták meg az örökbefogadás jogát szexuális orientációjára való hivatkozással és a döntés értelmében az azonos nemű pároknak is ugyanolyan joga van az örökbefogadásra, mint a heteroszexuális pároknak vagy az egyedülállóknak, teljes egyenlőséget és diszkrimináció-mentességet garantál.

A Human Right Watch emberi jogi szervezet rámutatott, hogy a gyermekek "érdekeit a legjobban az szolgálja" ha egy szerető család veszi körül függetlenül attól, hogy milyen neműek a család tagjai, vagy hány tagú a család.

Az LMBT jogokkal foglalkozó csoport kutatója, Juliana Cano Nieto elmondta, hogy az örökbefogadás szabályozása megerősíti, hogy az állam nem korlátozhatja egyetlen ember törvényes jogait sem szexuális orientációjára és nemi hovatartozására hivatkozva.

"A döntésnek kontinens-szerte meglesz a hatása a bíróságokon, előmozdítja az LMBT emberek alapvető emberi jogainak védelmét."

"A Legfelsőbb Bíróság döntése egyértelmű: az előítéletek nem befolyásolhatják a családhoz és szeretethez való jogot" - mondta Cano Nieto.

Az örökbefogadásról szóló döntés éppen egy héttel azután történt, hogy a bíróság engedélyezte az azonos nemű párok házasságkötését az országban.

Mexikó a tizenegyedik ország a világon, Hollandia, Belgium, Portugália, Spanyolország, Kanada, Dél-Afrika, Izland, Norvégia, Svédország és Argentína után, amely teljes egészében megadta a házasodás jogát az azonos nemű pároknak.

Izland, Hollandia, Spanyolország és Nagy-Britannia engedélyezi azt is az azonos nemű pároknak, hogy együtt fogadjanak gyermeket örökbe.

Uruguay engedélyezi a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű pároknak, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe. Dánia, Németország és Norvégia engedélyezi a leszbikus és meleg pároknak, hogy egymás gyermekeit örökbe fogadhassák.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook