A nemi identitás a központban a Hong Kong-i bíróságon

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

hong kongidentitás

Komoly összeütközésbe került a hagyományokat támogató helyi kormányzat és egy helyi nem teljesen hétköznapi pár. Minden akkor kezdődött, amikor is a Hong Kong-i bíróság napirendre tűzte a helyi kormányzat azon döntésének felülvizsgálatát, mely megtiltotta, hogy egy transznemű nő hozzámenjen férfi partneréhez. Ez lenne az első jogilag is érvényes ilyen jellegű házasságkötés a város történelmében.


"A 20-as éveiben járó nő maga is Hong Kong-ban lakik. A bíróság döntésének értelmében csak "W"-ként hivatkoznak rá. Eredetileg férfinak született és nemváltoztató műtéten ment keresztül. A Hong Kong-i házasságkötéseket regisztráló iroda azonban megtiltotta, hogy barátjával összeházasodjanak." - fogalmazta meg a problémát Michael Vidler, a hölgy ügyvédje.

"Ő egy nő, ezért ugyanazok a jogok illetik meg őt is, mint bármely más nőt," - mondta Vidler.

Azonban Vidler és még néhány más szakértő szerint, ebben az esetben az "ördög a sok kis apró részletben bújik meg".

A jelenleg érvényben lévő törvények szerint a Hong Kong-ban élő, műtéten átesett transzszexuális nőknek  joguk van megházasodni, de csak egy másik nővel -  annak ellenére, hogy az azonos neműek házassága tilos Hong Kong-ban.

Vidler elmondta, hogy W házassági engedélyért való folyamodványát a regisztrációs iroda arra hivatkozva utasította el, hogy a hölgy születési anyakönyvi kivonatában nemeként "férfi" szerepelt.

Az egész kálvária öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor W átesett első nemváltoztató műtétjén és elkezdte a szükséges terápiát, melyet nem is olyan régen sikeresen befejezett.

"Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Hong Kong-i önkormányzat elismerte a nemváltoztatást, jóváhagyta a hölgy személyazonosító dokumentumaiban és iskolai bizonyítványaiban kezdeményezett változtatást. Ezek után W és barátja a szükséges igénylő nyomtatványok kitöltésével benyújtották házasodási kérelmüket, melyet a Hong Kong-i házasságkötéseket regisztráló iroda azonnal elutasított - arra hivatkozva, hogy milyen neműként szerepelt a születési anyakönyvi kivonatban" - mondta Vidler.

"Ez az eset nagy ironikusnak tűnhet egy olyan helyen, ahol tilos az azonos neműek házassága" - jegyezte meg Vidler.

 

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook