Kalifornia államban feloldották az azonos nemű párok házasságának tilalmát

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg házasságkalifornia

A kaliforniaiak nészavazáson fogadták el annak idején azt a tilalmat, melynek révén a leszbikusok és melegek nem köthettek házasságot az állam területén. Most a Szövetségi Bíróság ezt a döntést igazságtalannak minősítette a meleg emberekre nézve és feloldotta ezt a tilalmat.

A "Proposition 8" néven elhíresült tiltó rendelkezést 2008-ban szavazták meg, amikor a megkérdezettek 52 %-a utasította el, hogy kiterjesszék a házasodás jogát az azonos nemű párokra is. A népszavazást egy nagyon komoly kampányhadjárat előzte meg mind a kezdeményezést ellenzők, mind az azt támogatók részéről.

A San Francisco-i székhelyű Szövetségi Bíróság bírája, R. Walker Vaughan a múlt héten nyilvánosságra hozott döntésében kimondta, hogy a "8. számú Rendelkezés" esetében az Egyenlő Védelem Záradékának értelmében nincs helye további megfontolásnak. "Egy törvényesen működő állam életében nincs helye annak, hogy kizárja az azonos nemű párokat a házasság lehetőségéből."

Ez a döntés természetesen csak Kaliforniában érvényes, sajnos a legtöbbi amerikai államban mind a mai napig alkotmányos szinten, vagy egyéb rendelkezésekkel tiltják meg az azonos nemű párok házasságkötését. Ez a döntés nincs hatással a szövetségi törvényekre, mely szintén nem ismeri el ezt a fajta házasságot. Ennek ellenére az azonos nemű párok házasságkötésének támogatói, akik nem csak kizárólag az LMBT közösség tagjai, abban reménykednek, a tény, hogy Kalifornia állam elismerte a házasság eme formáját, mind jogi, mind morális nyomást fog gyakorolni a többi államra is.

Kalifornia meleg közössége üdvözölte a bíróság döntését és ünnepi megmozdulásokat terveznek San Francisco-ban és Los Angeles-ben is.

Ámbár a tiltás eltörlése lehet, hogy nem lesz hosszú életű és hónapokat kell még várniuk az azonos nemű pároknak, ugyanis a döntés ellen fellebbezni fognak az azt ellenzők és az ügy várhatóan a Legfelsőbb Bíróság elé kerül.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook