Montenegró megvédi az LMBT közösség tagjait

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

montenegroMontenegró

2010. július 27-én a Montenegró-i parlament nagy többséggel (67 támogató, 6 ellenszavazattal és 4 tartózkodással) megszavazta azt a mindenre kiterjedő antidiszkriminációs törvényt, mely szigorúan megtiltja a személyiségi jegyek, többek között a szexuális orientáció és a nemi hovatartozás alapján történő diszkriminációt is.

 


A Nemzetközi Leszbikus és Meleg Szövetség (ILGA) üdvözli ezt a nagyszerű és előremutató döntést és gratulál Montenegró parlamentjének, az emberi jogi csoportoknak és LMBT aktivistáknak, hiszen ez egy nagyon fontos lépés a minden embert megillető emberi jogok elismerése felé.

 

Ugyanakkor az ILGA Európai Bizottsága kifejezte csalódottságát Mr. Ferhat Dinosha, Montenegró Emberi- és Kisebbségi Jogi Miniszterének kijelentésével kapcsolatban, aki újfent ellenezte az LMBT emberek "a társadalom morális kódjára" alapozott diszkriminációval szembeni védelmét.

Montenegrónak nagyon jó esélye van arra, hogy az egyik következő ország lesz az Európai Unióhoz csatlakozók sorában, viszont az utolsó ország a Balkán-félsziget nyugati részén, amely elfogadta az átfogó diszkrimináció-ellenes törvényt.

Az Egykori Jugoszláv Köztársaság, Macedónia (FYROM) ugyan elfogadta 2010 májusában a diszkrimináció-ellenes törvényt, de aztán a törvényből kihúzta a szexuális orientáción alapuló megkülönböztetést, s ezzel számos nemzetközi és EU szervezet és az NGO rosszallását is kivívta.

Lilit Poghosyan, az ILGA Európai Bizottságának Irányelvekért és Programokért felelős Biztosa, aki a szervezet nyugat-balkáni tevékenységét is irányítja, így nyilatkozott:

"Gratulálunk Montenegrónak eme fontos törvénnyel kapcsolatban és örömmel látjuk, hogy a balkán-félsziget nyugati részének minden országa, még Macedónia is bevezette az EU által szorgalmazott, mindenre kiterjedő diszkrimináció-ellenes törvényt, ezzel biztosítva védelmet a hátrányos megkülönböztetéssel szemben, legyen az a szexuális orientáció, vagy bármely más alap."

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook