A bank közölte a leszbikus párral, hogy szakítsanak

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

magyarországsvédország

Egy svéd leszbikus pár bankkölcsönt szeretett volna felvenni házvásárlásra. Amikor bementek a bankba, a banki ügyintéző azt mondta nekik, hogy változtassanak az életvitelükön és vessenek véget kapcsolatuknak.


A 29 éves Sara Evaldsson és a 31 éves Maria Engström eredetileg közel 100 kilométerre lakott egymástól. Aztán a pár úgy döntött, hogy összeköltöznek és Maria szülővárosában, Vasteras-ban telepednek le. Mindkettőjüknek volt állandó munkája, megfelelően stabil pénzügyi helyzete és találtak jó áron egy kétszobás lakást Vasteras-ban, amit szerettek volna megvenni.

De amikor elmentek májusban Maria bankjába, hogy a lakásvásárláshoz kölcsönt vegyenek fel, rövid úton elutasították őket. "A nő a bankban nagyon lekezelő volt. Reális áron szerettük volna megvenni azt a lakást és tudtuk, hogy ez egy nagyon előnyös vétel. Minden fajta papírunk megvolt, de még csak figyelemre sem méltatott minket."

A Vasteras-ban, Skiljebo-ban lévő Swedbank fiók tisztviselője azt mondta, hogy a pár által igényelt 490.000 Korona "nagyon sok pénz" volt, és ragaszkodott hozzá, hogy 10 % depozit kifizetése szükséges a kölcsön felvételéhez," - mondta el Maria a The Local-nak.

De amikor a pár megkérdőjelezte a bank döntését, akkor a tisztviselő azt mondta: -"Jobb lenne, ha elgondolkodnának jelenlegi életvitelükön és különköltöznének."

A megjegyzés sokkolta a párt: -"Teljesen kiakadtunk. Nem tudtuk elképzelni, mit ért ez alatt. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon egy heteroszexuális párnak is ilyen tanácsot adott volna? Azon is meglepődtünk, hogy a tisztviselő azt mondta, hogy ez az összeg nagyon sok pénz, hiszen mi úgy tudtuk, hogy ez egyszeri, alkalmi vétel."

A pár jelentette az esetet a hátrányos megkülönböztetésekkel foglalkozó ombudsman-nak. -"Úgy érezzük, hogy ez nem elfogadható viselkedés," - mondta Maria. A pár még ugyanaznap, később elment egy másik, rivális bankba, a Nordea-ba, ahol megkapták a kölcsönt: -"Ők rögtön azt mondták, hogy ez valóban egy jó vétel és akár egyikünk pénzügyi helyzete is elegendő ahhoz, hogy megkapjuk a kölcsönt, " - nyilatkozta Maria a The Local-nak.

A pár azóta felújította a lakást, amely így már 800.000 Koronát is megér.

Anna Sundblad, a Swedbank sajtóügyekért felelős képviselője elmondta a The Local-nak, hogy a bank nagyon sajnálja, ami történt: -"Mi nagyon komolyan vesszük az ehhez hasonló eseteket. Üzletpolitikánk része, hogy semmilyen módon nem teszünk megkülönböztetést ügyfeleink között sem vallási, sem nemi vagy szexuális orientáció alapján. Szeretnénk jó példát mutatni az ehhez hasonló ügyekben - mi szponzoráljuk például a Stockholmi Pride Fesztivált. A következő lépés pedig az lesz, hogy a mi vevőkért felelős ombudsmanunk a hátrányos megkülönböztetésekért felelős ombudsmannal együtt fogja kivizsgálni ezt az ügyet."

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook