Uruguay és Paraguay lehet a következő két ország, mely engedélyezi az azonos neműek házasságát

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg házasságmelegházasság

Argentínában a múlt héten szavaztak az azonos neműek házasságának legalizálása mellett és most úgy tűnik, hogy két szomszédos ország is fontolgatja, hogy megteszi ugyanezt a lépést. Uruguay-i és paraguay-i melegjogi csoportok igyekeznek nyomást gyakorolni a parlamentjeikre, hogy fontolja meg a homoszexuális párok számára a házasodás jogának biztosítását.


Az eddigi felmérések szerint a két ország közül Uruguay az, ahol valószínűbb, hogy megadják a házasodáshoz való egyenlő jogokat. Az országban már lehetősége van az azonos nemű pároknak bejegyzett élettársi kapcsolat létesíteni, gyermeket fogadhatnak örökbe, lehetőséget ad a hadseregben szolgáló homoszexuálisoknak arra, hogy nyíltan felvállalhassák a seregen belül is másságukat, és jogokat biztosít a transznemű embereknek, hogy legálisan változtathassák meg nemüket.

Az Ovejas Negras (Fekete Bárány) melegjogi szervezet képviselője, Diego Sempol elmondta az Argentina Telam-nak, hogy sokat ígérő tárgyalásokat folytatnak az ország vezető politikusaival.

Paraguay-ban kevésbé valószínű, hogy keresztülvihetőek ezek a változások, főleg az egyházi vezetők erős befolyása miatt, akik még a törvénytervezet beterjesztése előtt kemény ellenhadjáratba kezdtek.

Az ország legjelentősebb melegjogi csoportja a Somosgay ezen a héten jelentette be, hogy lobbizni fog a törvénytervezet elfogadtatásáért.

Adalberto Martinez, San Pedo-i római katolikus püspök azt ígérte a hívőknek, hogy a katolikus értékeket megvilágító "intenzív felvilágosító kampányba" kezdenek, míg az ország alelnöke, Federico Franco azt nyilatkozta, hogy egy nő és egy férfi teremtetett arra, hogy családot alapítsanak.

Eközben az ír miniszterelnök, Marry McAleese tegnapelőtt írta alá azt a törvényt, mely a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését lehetővé teszi az azonos nemű párok számára. Ez majdnem ugyanolyan jogokat biztosít a feleknek, mint a házasság. A törvénytervezet szavazás nélkül ment át a parlamentben, a szenátorok a múlt héten hagyták jóvá a Seanad-ban.

Ennek ellenére, januárig nem lesz még lehetősége a meleg pároknak a bejegyzett élettársi kapcsolatra, mivel előzőleg adózási, szociális-jóléti, pénzügyi és szociális támogatási téren kell módosításokat bevezetni az új helyzet jövőbeni problémamentes kezelése érdekében.

A The Gay and Lesbian Equality Network melegjogi csoport üdvözölte a törvénymódosítást, ennek ellenére hangot adott azon aggályainak is, hogy a homoszexuális szülők gyermekeinek adható szociális támogatás, jogi elismerésük kérdése még mindig megoldatlan probléma.

A törvény jogokat és kötelességeket is megszab a homoszexuális pároknak, mint például a pár közös otthonának védelme, a családon belüli erőszak kezelésének kérdése, jelzálog kérdések, öröklés, menekült státusz és menekült jogok, nyugdíj kérdések, szociális támogatások és bevándorlási kérdések.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook