Szombati pride körkép

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg felvonuláspride

Július 3. szombat. Körülnéztünk egy picit Európában. Felvonultak a melegek, leszbikusok, biszexuáliok és transzneműek ma London, Madrid és Bécs utcáin valamint kezdetét veszi a 15. Budapest Pride is este.

Becslések szerint csaknem egy millióan voltak kíváncsiak a mai londoni meleg felvonulásra. Idén ünnepelte 40. évfordulóját a Gay Liberation Front amelyet az első Pride parade szervezésére hoztak létre anno.

A város konzervatív polgármesterének vezetésével a menet a remek időben a Baker Streetről indult, és a Trafalgar-tér volt a végállomás, ahol hatalmas színpad várta a tömeget, folyamatos koncertekkel és színpompás táncelőadásokkal. Részt vett az eseményen Nick Herbert a nyíltan meleg (és szintén konzervatív) miniszter is. Boris Johnson városvezető a következőket mondta: -"London utcái megteltek mindenféle emberekkel, akik valamennyien részt szerettek volna venni az év egyik legnagyobb eseményén. Örömmel támogatom városunk Pride ünnepét és büszke vagyok arra, hogy Londont olyan városként ismerik, ahol önmagad lehetsz."

A Soho vigalmi negyedében pedig hajnalig tartó utcabál kezdődött. A rendezvény alkalmából a londoni belváros jelentős részét lezárták és átadták az ünneplő százezreknek.

Közben Bécsben is elindult a Regenbogen Parade, melynek idei mottója az "Egy család vagyunk!" volt. Ezzel arra szerettek volna a szervezők rámutatni, hogy a melegek és a leszbikusok nem csak egy nagyon nagy család, hanem sok ezer szivárvány család közössége. A szervezők tájékoztatása szerint 110 000 ember vett részt idén a parádén. A menetbe Európa minden részéről érkeztek melegek és leszbikusok, természetesen Magyarországról is szép számban olyanok, akik szerettek volna valóban szabadon ünnepelni. A város központjának nagy része, a történelmi körút a Ring is le volt zárva és ez Bécsben sem okozott problémát, incidensekről nem számolt be a rendőrség. Kezdetét vette itt is a koncertek és partik sora.

Madridban is ma ünnepelték a meleg büszkeséget. Az országban ahol az elmúlt öt évben közel húszezer azonos nemű pár kötött házasságot sok pár gyermekével vesz részt a felvonuláson. A madridi Pride az egyik legnagyobb Európában, a Puerta de Alcaláról indult a menet helyi idő szerint 18 órakor és a Plaza de Espanan ért véget ahol Kylie Minogue adott koncertet.

Ma pedig nálunk is kezdetét veszi a 15. Budapest Pride. A fesztiválhangulatot idén is, mint már évek óta azt megszokhattuk, beárnyékolja, hogy csak a jog megengedő hazánkban a társadalom nem igazán. A fesztivál idén is kiemelt védelmet kap a rendőrségtől és a felvonulás várhatóan a tavalyihoz hasonlóan zajlik majd, kordonok között, amelyeket "dobótávolságban" helyeznek el a kijelölt útvonalon, amely ezúttal rövidített lesz. A kormányzat nem igazán nyilatkozik meg az ügyben a szervezők pedig az új kormánytól azt várják, "ha nem is jövőre, de néhány éven belül" megteremti annak lehetőségét, hogy a Meleg Méltóság Menetét ismét szabadon és nem kordonokkal körülzárva rendezhessék meg. Idén sem lesz fieszta, felhőtlen hangulat, nem lesznek multinacionális támogatók és nagy tömegek. A jövő szombati felvonulásra mintegy 2500 embert várnak.

17 magyarországi nagykövetség támogatásával nyilatkozatot adott ki a fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány.

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook