Ausztrália és a melegek jogai

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

ausztrália ausztrália

Julia Gillard munkáspárti jelöltet nevezték ki csütörtökön Ausztrália új miniszterelnökévé. A hölgy a támogatottságát elveszítő, majd ebből kifolyólag lemondásra kényszerülő Kevin Ruddot váltotta a pozícióban. Gillard a szigetország első női miniszterelnöke. Elkötelezett és hozzáértő politikus, de az azonos neműek házasságát nem nagyon kedveli.

2009-ben egy interjúban arra kérték foglaljon állást a kérdésben és ő a következőket mondta: - A kormány álláspontja a házasságot illetően egyértelmű, a házasság férfi és nő között jön létre. Persze tudjuk, tudom, hogy vannak a felnőttek közötti elkötelezett kapcsolatnak más formái is és ezek az emberek szeretnék, hogy elismerjük és bejegyezzük azokat. A múltban is már kijelentettük, hogy vannak államok ahol lépések történnek ezeknek az elkötelezett felnőtt kapcsolatoknak az elismerése felé."

Amikor az újságíró szóvá tette, hogy valójában Ms Gillard kikerülte válaszában az ok megnevezését, amiért nem köthetnek azonos nemű párok házasságot, akkor Gillard azt válaszolta a kormány nagyon sok mindent tett már az azonos nemű párok diszkriminációjának megszüntetése érdekében.

Ennek ellenére vannak akik bíznak abban, hogy Julia Gillard nyitott a házasság esélyegyenlőségét illető kérdésben. Nem úgy ismerik, hogy a konzervatív értékeket és a vallási előítéleteket az alapvető emberi jogok elé helyezné, mint elődje Kevin Rudd tette.

Ugyanezen a napon egy független parlamenti képviselő Clover Moore az azonos nemű párok örökbefogadását lehetővé tevő törvényjavaslatot terjesztett be.

A törvény benyújtásával kapcsolatban adott nyilatkozatában Moore elmondta, jelenleg azonos nemű párok esetében az egyikük gyermekét nem fogadhatja örökbe a másikuk, míg a heteroszexuális partner ezt megteheti. Ugyanez a helyzet örökbefogadásnál is.  Az egyik szülő egyedülállóként fogadhat örökbe és a másiknak jogilag semmiféle státusza nem lesz, a gyermeket jogi hiányosságok útvesztőjébe juttatva. A legtöbb örökbefogadás ezzel együtt olyan helyzetben jönne létre valószínűleg, amikor az egyik fél már meglévő gyermekét hozza az új kapcsolatba. Ezeknek a gyerekeknek is joguk lenne törvényesen elismert szülőkhöz.

A pártok valószínűleg lelkiismereti szavazást engednek majd tagjaik számára a kérdésben.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook