Az izlandi parlament megszavazta a melegházasságot

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

izland melegházasság

Ma délután az Althingi, az izlandi parlament megváltoztatta az ország házasságot szabályozó törvényét. A titkos szavazáson az ország 63 parlamenti képviselőjéből 49-en szavaztak igennel és senki nem szavazott nemmel. A törvényben megváltozik a szóhasználat, a házasság két személy hivatalos közössége és nem egy férfié és egy nőé.


Ezzel egyidőben eltörölték az azonos neműek regisztrált párkapcsolatának intézményét, egyetlen lehetőséggé téve ezzel a házasságot, mint ahogy ez mindig is így volt a különböző neműek számára.

A képviselők üdvözölték az eredményt a szavazás után, hangsúlyozva, hogy nagyszerű nap ez mindenki számára, aki a meleg jogokért vagy akár általánosságban az emberi jogkért küzd bárhol a világban.

A törvényt még az elnöknek ratifikálnia kell, de ez Izlandon általában pusztán formalitás, az Izlandi Elnök eddig mindössze kétszer küldött vissza törvényt az ország történetében. Ráadásul a közvéleménykutatások is azt mutatják, a házassági törvény nagy népszerűségnek örvend a lakosság körében.

A törvény értelmében lehetőség nyílik templomi esküvőre is, de természetesen a lelkészeket nem kötelezik ceremóniák tartására, maguk dönthetik el hajlandóak-e rá. A protestáns egyház még nem foglalt állást az ügyben.

Izlandon a 40-es években törölték el a homoszexualitást tiltó törvényt. 2006-ban pedig kiterjesztették az azonos nemű párok jogait, biztosítva számukra valamennyi szülői és megtermékenyítési jogot, amellyel a heteroszexuális párok rendelkeznek.

Izland jelenleg az egyetlen ország melynek nyíltan meleg miniszterelnöke van Johanna Sigurdardottir személyében és a hetedik ország Európában ahol legalizálták a meleg házasságot.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook