A fehéroroszok 63%-a támogatná a homoszexualitás rekriminalizálását

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Beloruszbelorusz

A Novak Intézet által végzett felmérésben a megkérdezettek 63%-a támogatta az 1994-ben eltörölt szovjet törvény visszaállítását, amely kriminalizálta a homoszexualitást.


A válaszadók 43,2%-a teljes mértékben egyetért a törvény újra életbe lépésével, további 19,5%-uk pedig inkább egyetért vele. A másik oldalon csupán 6,2%-uk ért egyet azzal, hogy a nem tradicionális szexuális beállítottságú embereknek a jogait nem szabad korlátozni, valamint további 10,6%-uk inkább egyetért ezzel az állítással és 20,2%-uk semleges állásponton van ezügyben.

Az eredmények összhangban vannak a GayRussia által ugyanattól az intézettől tavaly megrendelt az LMBT közösség tagjainak gyülekezési szabadságával kapcsolatos felmérésének eredményeivel.

2009 októberében a beloruszok 61,9%-a gondolta úgy, hogy a homoszexuálisoknak ne legyen joguk békés felvonulást rendezniük a nagyvárosokban és mindössze 14,1 %-uk támogatta ezt, 24% pedig nem foglalt állást a kérdésben inkább. Minszkben a közel Budapest nagyságú fővárosban 25,9% támogatta a jogot.

"Épp ezért van szükségünk Meleg Büszkeség Felvonulásra Minszkben"-mondja  Sergey Androsenko a belorusz LMBT mozgalom vezetője.-"Meg kell mutatnunk, hogy nem különbözünk másoktól."

A Moszkva Pride főszervezője Nyikolaj Alekszejev úgy véli a Gay Pride kampány Oroszországban is felkeltette a média érdeklődését a közösségünk iránt és bízunk benne, hogy ez történhet Belorusz Köztársaságban is. Csak ha széles körben láthatóak vagyunk a társadalomban, akkor tudunk küzdeni az elterjedt sztereotípiák ellen. "

A Slavic Gay Pride 12 résztvevőjét Minszkben május 16-án letartóztatták mikor egy 12 méteres szivárvány zászlóval vonultak a városközpontban. A városi hatóságok betiltották a menetet.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook