Miniszteri kitüntetést kapott Mocsonaki László

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

magyarországMiniszteri kitüntetésben részesült a meleg (lmbt) közösség érdekében kifejtett, több mint egy évtizedes tevékenységéért Mocsonaki László, a Háttér Társaság a Melegekért ügyvivője, az egyesület meghatározó személyisége, a magyar meleg mozgalom egyik első embere, civilben a XVI. kerületi Nevelési Tanácsadó igazgatóhelyettese.
Ez az első eset, hogy a magyar kormány kitüntetéssel ismerte el a meleg közösség érdekében végzett szociális munkát.


A Szociális Munkáért-díjat – más szakmai elismerések mellett - Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter és Szabó János, a (Ferge Zsuzsa vezetet) Szociális Szakmai Szövetség alelnöke nyújtotta át hétfőn, a Szociális Munka Napja alkalmából a minisztériumban tartott ünnepségen.

A minisztérium közleménye szerint a különféle elnevezésű kitüntetések adományozásával a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, illetve a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz) azoknak a szociális segítő szakmában dolgozó, "elkötelezett szakembereknek" kívánt köszönetet mondani, "akik példaértékű hivatástudattal dolgoznak a mindennapokban".
- A díjjal a szociális ágazatért felelős minisztérium és a szakma is elismerte azt, hogy az lmbt közösség tagjainak számos problémával kell szembesülnie a mai Magyarországon – kommentálta Mocsonaki a ritka kitüntetés, amelyről hangsúlyozta, hogy az valójában egy egész csapat munkája eredménye.

mocsonaki lászló

Az 1979 óta rendkívül szerteágazó szociális munkási, családgondozói, pedagógiai munkát végző Mocsonaki László a melegmozgalomba aktívan 1994-ben kapcsolódott be a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért alaptó tagjaként, 1995-ben alapító tagja, ügyvivője, majd elnöke lett a Háttér Baráti Társaság a Homoszexuálisokért egyesületnek, 1996-ban részt vett a Meleg Háttér Telefonszolgálat beindításában, s azóta is számos AIDS-prevenciós és öntudatfejlesztő projekt aktív résztvevője, vezetője.
November 12-ét a Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége (IFSW) nyilvánította a szociális akció nemzetközi napjává, miután 1997-ben összegezte az európai munkások társadalmi kirekesztettségével kapcsolatos kutatások eredményeit. Mocsonaki alapító tagja a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének.

Meleg Háttér

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook