Magyar LMBT Szövetség: önkormányzati vegzálás Kaposváron!

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

2015-ben országjáró emberi jogi kampányt valósított meg a Magyar LMBT Szövetség. A rendőrség által tudomásul vett, a gyülekezési jog hatálya alá tartozó esemény kaposvári helyszínén azonban az önkormányzat a sátor lebontására szólította fel a szervezőket, aminek a projekt koodinátora nem tett eleget: ellene szabálysértési eljárás indult.

itt vagyunk - Kaposvár

A Magyar LMBT Szövetség elítéli a Kaposvári Önkormányzat alkotmányos jogokat sértő akcióját, amellyel a nyilvános térből igyekeztek száműzni a helyi LMBTQI-közösséget. Az önkormányzati határozat felülvizsgálatát célzó bírósági tárgyalásra 2016. január 28-án kerül sor.

A Magyar LMBT Szövetség “Itt vagyunk!” címmel valósít meg országos emberi jogi kampányt, amelynek keretében 2015 júliusa és októbere között több nyári fesztiválon és 11 város főterén találkozhattak az érdeklődők a szervezet önkénteseivel. Az országjárás célja az volt, hogy növelje a vidéken élő LMBTQI emberek láthatóságát, és személyes beszélgetések révén formálja a többségi társadalom LMBTQI-emberekkel kapcsolatos szemléletét. A szervezők minden állomáson helyi aktivistákkal működtek együtt, akik a kampány színes sátrában a személyes beszélgetések mellett a projekt keretében készült interaktív játékokkal és információs anyagokkal segítették a szemléletformálást. Az események minden helyszínen a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényként kerültek bejelentésre.

Nem történt ez másképp a kampány harmadik állomásán, Kaposváron sem. Milanovich Dominika, a projekt koordinátora egy héttel a rendezvény tervezett időpontja előtt a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően emailben bejelentette a közterületen tartandó rendezvényt, amelyhez a sátor vázrajzát és az elhelyezni kívánt műszaki építmény adatait csatolta. A Kaposvári Rendőrkapitányság a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényt tudomásul vette, az erről készült jegyzőkönyvet a kampány helyi koordinátora át is vette.

2015. augusztus 14-én a tervezett menetrendnek megfelelően meg is kezdődött a sátras kitelepülés. A kora délutáni órákban a helyszínre érkezett egy közterület-felügyelő, akinek a szervezők megmutatták a rendőrségi jegyzőkönyvet. A felügyelő távozott, de jó tanácsként megfogalmazta: “máskor az önkormányzattal is egyeztetni kellene”. Késő délután azonban egy rendőr kíséretében visszatért, és a sátor lebontására, illetve az eszközök elpakolására szólította fel az aktivistákat egy helyi rendeletre hivatkozva, amely alapján a rendezvény megtartásához közterület-foglalási engedéllyel kellene rendelkezni. Az egyórás feszült vita végén a projekt koordinátora telefonon is beszélt az önkormányzat képviselőjével, aki szabálysértési eljárás kezdeményezésével fenyegetőzött, amennyiben a sátor nem kerül lebontásra. A koordinátor alkotmányos jogaival élve nem tett eleget a felszólításnak, nem engedett az önkormányzat megfélemlítésének. A Kaposvári Önkormányzat végül beváltotta a  fenyegetőzését, és a “közösség együttélési szabályainak megszegése” szabálysértés miatt bírságot szabott ki Milanovich Dominika projektkoordinátorra. Koordinátorunk Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa segítségével a határozat bírósági felülvizsgálatát kezdeményezte, a tárgyalás 2016. január 28-án, csütörtökön lesz.

“Mélységesen elítéljük a Kaposvári Önkormányzat homofób/transzfób akcióját, amellyel jogszerűtlen eszközökkel, mondvacsinált indokokra hivatkozva akarták az LMBTQI-embereket kiszorítani a nyilvános térből. A jövőben sem fogunk önkormányzati vegzálásnak engedni, nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, nem hagyjuk magunkat láthatatlanná tenni! Másokat is arra bátorítunk, hogy álljanak ki nyíltan az elfogadás és a sokszínűség értékei mellett.” - mondta Milanovich Dominika, a projekt koordinátora.

“Példátlan, hogy alkotmányos joga gyakorlása miatt bírságot szabnak ki a projektkoordinátorra” - tette hozzá Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

pinkvanilla.hu
Fotó: ittvagyunk.lmbtszovetseg.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook