Nemi erőszak egy gólyatáborban - ELTE: pénteken zárul a fegyelmi vizsgálat

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

nemi erőszak erőszak

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) várhatóan pénteken zárul le az a fegyelmi vizsgálat, amely azt követően indult, hogy az intézmény egyik gólyatáborában megerőszakoltak egy elsőéves hallgatót, egy másikban pedig megengedhetetlen rigmusokat használtak - közölte az ELTE rektora csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Mezey Barna hozzátette, hogy ha megállapítják a szervezők személyi felelősségét, akkor a legsúlyosabb döntés is születhet, ami azt jelenti, hogy akár meg is válhat az egyetem a vétkes hallgatóktól.

Kitért arra, hogy felülvizsgálják az egyetemi gólyatáborok szervezésének rendjét és a jövőben a szervezés csak az egyetem vezetése által meghatározott garanciák, minőségi biztosítékok és központi ellenőrzés mellett történhet. Mint elmondta: kiderült, hogy a kari részönkormányzatok nem tudtak élni a rájuk bízott felelősséggel és súlyosan megsértették az egyetem normáit.


Mezey Barna, az ELTE rektora, Fábri György rektorhelyettes és Zaránd Péter, az ELTE Egyetemi Hallgatói
Önkormányzatának elnöke

Ebben a helyzetben indították a fegyelmi vizsgálatot, ugyanis a gólyatábort nem kellő körültekintéssel szervezték meg és tanító- és óvóképző kar gólyatáborában szervezőként jelent meg a bűncselekmény gyanúsítottja is, aki az intézmény bölcsész karának hallgatója. A fegyelmit a férfivel szemben is megindították, ám ezt felfüggesztették a büntetőeljárás befejezéséig - mondta.

Ugyanakkor a felelősök megállapításáig felfüggesztették a kari részönkormányzatok tevékenységét is. Arról, hogy a jövőben a kari részönkormányzatok miképpen vehetnek részt a gólyatáborok szervezésében, tárgyalásokat folytatnak.

A rektor hangsúlyozta: sajnálatosnak tartják, hogy a társadalomban terjedő rossz kulturális minták a gólyatáborokban is teret nyertek. Kitért arra, hogy az állam- és jogtudományi kar gólyatáborában az ELTE hagyományaival élesen szemben álló rigmusokat használtak az elsőévesek rendezvényén. Ezzel pedig súlyosan vétettek az egyetem normái és a gólyatáborok célja ellen.

Úgy fogalmazott, hogy az egyetem és az intézmény vezetése mélységesen sajnálja, ha bárki sérelmet szenvedett a szervezők elfogadhatatlan magatartása miatt.

Egyben maga és az egyetem vezetése nevében megkövet mindenkit akit bármilyen sérelem ért - tette hozzá.

Fábri György rektorhelyettes arról szólt: fontos, hogy a társadalom üzenetet kapjon arról, hogy az ország első egyeteme milyen értékrendet vall.

Arra is kitért, hogy az egyik kereskedelmi rádióban felháborító módon foglalkoztak a gólyatáborban történtetekkel. Ugyanakkor a rádió egyik vezetője az ELTE vezetéséhez írt levélben sajnálatának adott hangot a műsor tartalma miatt.

Zaránd Péter az ELTE hallgatói önkormányzatának vezetője azt mondta, hogy megrendítette őket a tanító- és óvóképző kar gólyatáborában történt esemény.

Hozzáfűzte, hogy jómaga az elmúlt 3 évben 20 gólyatáborban járt és nem érkezett hozzá panasz a hallgatók részéről.

Mikonya György, a tanító- és óvóképző kar dékánja közölte, hogy a bűncselekmény áldozatával felvették a kapcsolatot, próbálják megnyugtatni, lehetővé tették számára a beiratkozás eltolását és pszichológiai segítséget is nyújtanak számára.

Kérdésekre válaszolva mind a rektor, mind Zaránd Péter azt válaszolták, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy az erőszakkal gyanúsított férfi korábban is követett el szemérem elleni bűncselekményt.

Ezzel kapcsolatban Mezey Barna hangsúlyozta, hogy az egyetemnek semmilyen rálátása nincs a hallgatók előéletére, még erkölcsi bizonyítványt sem kérnek a jogviszony létrehozásakor. Ugyanakkor megfontolandónak nevezte, hogy a jövőben erkölcsi bizonyítványt kérjenek minden felvételt nyert hallgatótól.

Fábry György ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: a jövőben részletes gólyatábor programokat fognak készíteni és szorosabb rálátást gyakorolnak a közösségi programokra.

Morális és magatartási elvárásokat fogalmaznak meg a felsőbb évesek számára, akik nem kerülhetnek olyan állapotba, hogy ne tudják kézben tartani a rendezvényt.

Amennyiben erre nincs szakmai indok, a jövőben nem tartják szükségesnek, hogy az egyetemtől, annak kollégiumaitól távol kerüljön sor a gólyatáborokra - sorolta elképzeléseiket a rektorhelyettes.

A sonline.hu hírportál vasárnap számolt be arról, hogy megerőszakoltak egy lányt péntek éjszaka egy fonyódligeti gólyatáborban. Az ELTE azt követően arról adott tájékoztatást, hogy a szervezett programoktól "függetlenül történt" a nemi erőszak.

A Kaposvári Járásbíróság elrendelte egy 38 éves budapesti férfi előzetes letartóztatását.

Sajtóinformációk szerint a gólyatábor fotósa erőszakolhatta meg a lányt. Az Index hétfőn azt írta: nemi erőszakról, részeg lánnyal való közösülésről is szóló dalokat énekeltettek az állam- és jogtudományi kar gólyatáborában az elsőévesekkel.

MTI/pinkvanilla.hu
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook