Elkezdődött a Budapest Pride

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

budapest pride 2013 budapest pride

Zsúfolásig telt teremben, közéleti szereplők, művészek részvételével nyitották meg a Toldi Moziban a 19. Budapest Pride Fesztivált. A rendezvényen beszédet mondott Nagy Szilvia, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke, Lakner Zoltán politológus, Heller Ágnes filozófus és Esterházy Péter író, fellépett Kemény Zsófi slammer és Oláh Ibolya énekes. A most kezdődött fesztivál egészen július 6-ig tart, és július 5-én kerül sor a Budapest Pride Felvonulásra, a hazai LMBTQ közösség legnagyobb rendezvényére, ahová idén a tavalyi évnél is több résztvevőt várnak.

A Toldi mozi zsúfolásig telt termében tartott megnyitó ünnepségen képviseltette magát több nagykövetség, valamint a civil szervezetek és demokratikus pártok képviselői is. Az est két házigazdája Kovács Patrícia és Sütő András színészek voltak.

A szervezők nevében Nagy Szilvia elnök beszédében hangsúlyosan foglalkozott a jelenlegi kormány homofób, transzfób, szexista és rasszista politikájával, amely nem nézi jó szemmel a függetlenül működő, kritikusan gondolkodó civilek tevékenységét. Kitért a jelenleg folyó KEHI vizsgálatra is, felhívva a figyelmet a civil szférát támadó orosz gyakorlattal való párhuzamokra, és arra, miért fontos mindig kiállni, ha egy rendszer láthatóan nem kezel egyenrangúként LMBTQ embereket, nőket, romákat. Mint fogalmazott: “Vállaljunk fel olyan dolgokat, amiket eddig kényelmesnek tűnt nem felvállalni! Mostantól legyen kényelmetlen hallgatni! Tegyünk erőfeszítéseket! Álljunk ki magunkért olyan helyzetekben, amikor úgy érezzük, senki más nem képviseli az érdekeinket! Álljunk mások mellé, hogy érezzék, nincsenek egyedül.”

A fesztivált Lakner Zoltán politológus nyitotta meg, aki két nappal korábban saját Facebook-oldalán coming out-olt. Beszédében elmondta, rengetegen gratuláltak neki az előbújáshoz, többen pedig megjegyezték, bátor, amiért ebben az országban meglépte ezt a lépést. Válaszul csak annyit mondott: “Ugyebár, nekem ez az ország áll a rendelkezésemre.” Elmondta, mindennél fontosabbnak tartja most a kiállást, mert arra, aki ebben a politikai és társadalmi közegben hallgat, épp az a sors vár, akit lázadásáért büntet a rendszer.

A megnyitón beszédet mondott Heller Ágnes, világhírű filozófus és esztéta, a Budapesti Iskola meghatározó alakja is. Beszédében kitért arra, meggyőződése szerint a szexuális kisebbségek elleni diszkriminációt semmilyen érveléssel nem lehet alátámasztani. Nincs az logika, amely az LMBTQ emberek kirekesztését hitelesíthetné.

Az őt követő felszólaló, Esterházy Péter író úgy fogalmazott: “Itt vagyunk mi és ez az itt definiálja a “mi”-t”. Elmondta, úgy gondolja, a legjobb az volna, ha nem lenne miről beszélni. Kihangsúlyozta, hogy a tolerancia nem a megtűrésről, hanem egymás méltóságának és jogainak teljes tiszteletben tartásáról kell, hogy szóljon.

A megnyitóra levelet küldött Dr. Székely László, az Alapvető Jogok Biztosa, amelyet a helyszínen felolvastak. A levélben felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Parlament 2014 januárjában elfogadott állásfoglalása felszólította a tagállamokat: mindent tegyenek meg a szexuális irányultságon vagy a nemi idnetitáson alapuló megkülönböztetés elleni küzdelem eszközei vonatkozásában. Az ombudsman mindemellett támogatásáról biztosította a Budapest Pride-ot.

A megnyitóra üdvözlő videoüzenetet küldött Conhita Wurst, az idei Eurovíziós Dalfesztivál osztrák győztese. A világszerte ismert drag queen boldog Pride-ot kívánt minden résztvevőnek.

Az este során adták át a Háttér Társaság díját is, amelyet idén az LMBTQ emberekért végzett aktivista és művészeti tevékenységéért Dr. Szabó Judit, a Szivárvány Társulás és a Háttér Társaság egyik alapítója kapott.

Idén július 5-én, délután lesz a Budapest Pride Felvonulás. A gyülekező 15 órakor kezdődik az Alkotmány utca Kossuth Lajos tér felé eső végénél, és a menet 16 órakor indul. A felvonulás a Városligetben ér véget, ahol 18 órától Piknik lesz: zenei fellépőkkel (Lashe shave, Barcsay Jenő Emlékzenekár), valamint beszédekkel. Idén is arra számítunk, hogy a tavalyihoz hasonlóan, jó hangulatban és békésen zajlik a felvonulás és azon a tavalyi évnél is többen vesznek majd részt.

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook