A Fiatal Liberálisok találkozót kezdeményeztek Semjén Zsolttal

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

magyar liberális párt logo liberálisok

A Magyar Liberális Párt ifjúsági tagozata a hétvégén tett, meleg emberekkel kapcsolatos kijelentései miatt, a mai napon találkozót kezdeményezett Semjén Zsolttal. A Fiatal Liberálisok nyílt levélben írták le a miniszterelnök-helyettesnek észrevételeiket, véleményüket az általa elmondottakról és a levéllel egy időben találkozót kezdeményeztek a miniszterelnök-helyettes úrral. A Fiatal Liberálisok bíznak abban, hogy megkeresésükre pozitív válasz érkezik.

Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr, Kedves Semjén Zsolt!

Sajnálattal értesültünk az Ön pénteki kijelentéséről, amelyben a homoszexuálisokat aberráltnak, a melegházasságot pedig abnormálisnak nevezte. Egy demokratikus jogállam nem diszkriminálhatja polgárait. Az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolata ezzel szemben másodrangú állampolgárokká redukálja ezeket a párokat. Véleményünk szerint, a heteroszexuális párokkal azonos jogokat kell biztosítani a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű közösség számára.

Az Egyesült Államokban a melegházasságért tüntetők olyan formáját választották az LMBTQ emberek egyenjogúságáért való küzdelemnek, hogy olyan házaspárok vonultak utcára, akik közül az egyik afroamerikai volt. Kézen fogva tartották a táblát: „a házasságunk nem rég még illegális volt”. A tüntetés után, az USA-ban megugrott a melegházasságot támogatók aránya, hiszen polgárai szembesültek vele: a melegházasság kérdése nem más, mint jogegyenlőségért való küzdelem.

A görög-római civilizáció és a zsidó- keresztény kultúrára alapuló nyugati világ változásával ellentétes irányú törekvés az, hogy egy európai ország miniszterelnöki megbízottja a leszbikusokat, melegeket, biszexuálisokat és transzneműeket aberráltnak tekinti. Kerényi Imre május végén azt mondta: ,,Az európai művészet nyolcvan százaléka, a magyar drámairodalom nyolcvan százaléka a keresztény kultúrkör terméke, Európa a keresztény gondolkozás diadala, Magyarország is az. (…) Saját példámon is láttam, hogy ezek a dramaturg gyerekek… egyik lábukon kék harisnya van, a másikon zöld, egy picit szivárványos mindegyik, nagyon new wave-esek.(…) ez a buzilobbi tulajdonképpen.”

magyar liberális párt

1990. május 17-én mondta ki az Egészségügyi Világszervezet, hogy „a homoszexualitás nem betegség, zavar vagy perverzió”. Az elmúlt 24 évben a világ számos országában elindult a homoszexualitás jogegyenlőségének a megteremtése, az LMBTQ-emberek egyenjogúságára irányuló törekvések. A kérdésben nagy felelőssége van a politikai elitnek. A társadalomra nézve véleményformáló szerepe lehet minden kijelentésnek, amely sérti társadalmi csoportok jogegyenlőségét, az egyén szabadságát, a demokratikus normákat.

A szabadság megsértése az, ha bármely kormány kiterjesztheti épp aktuális értékrendjét az ország egészére. Elutasítunk minden olyan törekvést, mely az egyéneket aszerint kívánja jogilag megkülönböztetni, hogy házasságban élnek-e, milyen a szexuális orientációjuk, vállalnak-e gyermeket vagy sem. Két egymást szerető, egymásról gondoskodó ember szabad akaratából dönthet a hagyományos családi vagy élettársi forma között. Az állam az egyiket sem preferálhatja a másik kárára, és nem diszkriminálhat.

Mi, liberálisok nyitott társadalmat szeretnénk teremteni, amelyben a magánszereplők és közszereplők egyaránt vállalhatják magukat minden területen, ideértve a nemi identitást és szexuális orientációt is, és senki sem kényszerül másmilyen életet élni, mint amilyet szeretne, pusztán azért, mert homoszexuális. Ez azonban egy hosszú társadalmi folyamat. Amennyiben a magyar társadalom azon az úton megy tovább, amelyen a Fidesz-KDNP szövetség vezette négy évben elindult, akkor jelentős társadalmi csoportok esnek el a lehetőségtől, hogy teljes életet élhessenek.

Azt kérjük Öntől, hogy a Hír Televízióban tett kijelentését gondolja át, találkozzon a meleg emberek érdekvédelmi szervezeteivel és legyen bátor megváltoztatni álláspontját egy jogegyenlőségi kérdésben. Az Ön pártja által képviselt keresztény érték a szabad akarat, az elfogadás, amelyek azonosak a liberálisok hosszú ideje képviselt értékeivel. Bár jelentősen mást gondolunk sok alapvető kérdésben, eszméink ugyanabban a civilizációban gyökereznek. A nyugati világ pedig másfelé tart, mint amit Kerényi Imrétől, most pedig Öntől hallottunk.

Miniszterelnök-helyettes Úr! Feltételezzük, hogy Ön sem szeretné, ha valamiért hátrányos megkülönböztetésben lenne része. Kérjük, hogy a kormány mind a döntéshozatalban, mind megnyilatkozását tekintve, tartózkodjon az LMBTQ kisebbség hátrányos megkülönböztetésétől, hiszen hazánk 10 éve tagja az Európai Uniónak, amelynek alapértékei között szerepel a diszkrimináció-mentesség, legyen szó bárkiről.

Budapest, 2014. június 23.

Bősz Anett, az MLP ügyvivője
Haladi Balázs, az MLP  LMBTQ Munkacsoportjának vezetője

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook