Ma van a menekültek világnapja

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

szögesdrót menekült

A menekültek világnapja (június 20.) a világ menekült embereinek életét és vívmányait ünnepli meg és egyben a helyzetükre is felhívja a figyelmet. 2000. december 4-én az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése az 55/76-os határozatával a menekültek világnapjává nevezte ki június 20-át, amit 2001. június 20-tól kezdve minden évben megünnepelnek.

Minden év június 20-én az Egyesült Nemzetek, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és számtalan civil szervezet emlékezik meg a napról. Céljuk felhívni a figyelmet arra a több millió menekültre és kitelepítettre, akik háború, üldözés vagy egyéb konfliktusok miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat.

menekült világnap

Menekültnek tekintünk minden olyan embert, aki üldöztetés, fegyveres harc, általános erőszak és az emberi jogok megsértése miatt kényszerül elhagyni hazáját. A menekültek világnapján elsősorban rájuk, azaz világszerte mintegy 43 millió emberre figyelünk, akik otthonukon kívül kell, hogy éljenek. Becslések szerint a menekülteknek közel fele gyermek. A mai napon a No Hate Speech Mozgalom is európai akciónapot tart.

Magyarországon a szexuális irányultság nevesítve van mint olyan védett tulajdonság amely miatt ha valakit üldöztetés ért hazájában akkor nálunk folyamodhat menekültkérelemmel a hatóságokhoz. A nemi identitás és a nem kifejezése nem szerepel nevesítve bár van rá példa, hogy a magyar hatóságok ezen tulajdonságokra alapozott kérelmeket pozitívan bírálnak el.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook